Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szu-25UBM teljesítette a teszteket

Szöveg: JETfly |  2010. december 22. 19:04

Sikeresen végrehajtotta légialkalmassági tesztjeit a Szu-25UBM kétüléses, teljes harci értékű kiképző repülőgép. A repülések során többek között éles lövészetet is végrehajtottak a géppel. Vlagyimir Babak, a Sukhoi Attack Aircraft igazgatója elmondta, hogy most már minden szükséges repülést teljesített a típus ahhoz, hogy szolgálatba álljon az orosz légierőnél.

Néhány dokumentumra ugyan még várni kell, de amint ezek meglesznek, megkezdődhet a Szu-25UBM sorozatgyártása. Ez a típus a kétüléses Szu-25UB nagymértékben modernizált változata, melyet olyan berendezésekkel szereltek fel, melyek alkalmassá teszik a földi célok támadására nappal és éjjel egyaránt.

Ezen kívül a gép új szerepkörökben is alkalmazható lesz, úgy, mint felderítés, célmegjelölés, vagy például az előretolt repülésirányító szerepét is betöltheti. A repülőgép hatótávolsága is megnőtt 1300 km-re.

A Szu-25UBM első repülését 2008. december 6-án hajtotta végre. Azóta a Szuhoj csak kevés adatot szivárogtatott ki a gépről, azt azonban tudjuk, hogy rendelkezik a Fazotron NIIR Kopyo radarral és a Bars-2 rendszerrel, továbbá valószínűsíthető, hogy a típust felszerelték az infravörös rakéták ellen védelmet nyújtó önvédelmi rendszerrel is.