Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok hamarosan ítéletet mondanak az afgán biztonsági erők tagjai felett

2021. augusztus 20. 9:48

A tálibok vezetése megkezdte az afgán biztonsági erők tagjai jövőjének megvitatását – közölte augusztus 19-én, csütörtökön a radikális iszlamista csoport egyik tisztségviselője.

A Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a tálibok katonai parancsnokai és magas rangú vezetői egyben megkezdték az amerikai és NATO-erők által hátrahagyott fegyverek és egyéb felszerelések leltározását. A tisztségviselő kijelentette, hogy a tálibokat nem terheli felelősség a kabuli repülőtéren az utóbbi napokban kialakult felfordulásért és az ott történt halálesetekért.

A nyugati országok a Hamid Karzai repülőtéren keresztül evakuálják állampolgáraikat és a diplomáciai képviseleteik személyzetét. Az evakuációról készült felvételek kaotikus jeleneteket mutatnak, számos afgán próbál ugyanis feljutni az országot elhagyó gépekre. Az Ariana afgán hírügynökség egyébként csütörtökön éppen arról számolt be, hogy az afgán nemzeti labdarúgó válogatott egyik növendék játékosa halálra zúzta magát, amikor leesett az amerikai légierő egyik Boeing C-17-es szállítógépéről hétfőn. A 19 éves Zaki Anvári halálát megerősítette az afgán sportügyi főigazgatóság is.

A Pentagon csütörtökön jelentette be, hogy amerikai harci repülőgépek repültek át Kabul felett, felügyelve az evakuálás biztonságát. Hank Taylor vezérőrnagy közölte, hogy megnyitották a repülőtér több kapuját is az országot elhagyni kívánó emberek előtt. Mint mondta, eddig nagyjából hétezer embert evakuáltak Afganisztánból, miközben a légikikötőt biztosító amerikai katonák száma meghaladja az 5200-at.