Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tavasz és az új év köszöntése Afganisztánban

Szöveg: kormany.hu |  2012. március 23. 10:21

Beköszöntött az új év, a „Nowruz” Afganisztánban március 21-én. Ezen a napon a tavasz első napját is ünneplik, amely a megújulást és a reményt szimbolizálja. A hagyományoknak megfelelően a földbirtokosok összegyűlnek, hogy együtt köszöntsék az új évet és áldást kérjenek a bő termésért. Erre a jelentős eseményre kapott meghívást Somogyi János alezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka.

1595933138
Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) jelentős fejlesztésekkel segíti a mezőgazdasági ágazatot a felelősségi területén lévő Baghlan tartományban.

Az óév utolsó napja a tartomány gazdái számára igen különleges nap: ilyenkor a hagyományoknak megfelelően a földbirtokosok összegyűlnek Pol-e Khumri város Mezőgazdasági Főiskoláján, hogy együtt köszöntsék az új évet és áldást kérjenek a bő termésért. Erre a jelentős eseményre Somogyi János alezredes, az MH PRT parancsnoka is meghívást kapott, aki az elmúlt évben kiemelkedő mezőgazdasági teljesítményt nyújtó ötven gazda számára ajándékcsomagot adott át, majd az ünnepségen részt vevőkkel közösen a főiskola kertjében facsemetét ültetett.

„Ha ez a fa megnő, törzse és gyökere megerősödik és ellen tud állni majd a viharoknak úgy, ahogy az afgán kormányzat is megalakulása óta folyamatosan erősödik. De nemcsak a kormányzat, hanem a két ország kapcsolata is erősödik" – fogalmazott Somogyi alezredes.

A természet ünneplése mellett ez a nap az emberi kapcsolatok újraértékeléséről, a megbocsátásról és az optimizmusról is szól: szokás, hogy a nők összegyűlnek és süteményt sütnek. Ezt a tradíciót elevenítették fel az MH PRT állományának hölgytagjai is, amikor meghívtak a Camp Pannoniába néhány afgán nőt, akiknek a magyar farsangi süteménnyel, fánkkal, valamint apróbb ajándékokkal kedveskedtek.

Természetesen a táborban dolgozó helyi alkalmazottakról sem feledkezett meg a kontingens. Az ünnepi állománygyűlésen Somogyi alezredes megköszönte eddigi munkájukat, majd újévi üdvözlőkártyákat és ajándéktárgyakat adott át.

1595933138

 (MH PRT-12 sajtótiszt)