Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tizenötödik

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. március 16. 13:15

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium negyven kadétja tekinthette meg „A tizenötödik” című, Kazinczy Lajos életét bemutató előadást március 15-én, a Madách Színházban.

RT1_8259

A darab előtt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntötte a kadétokat a színház Tolnay Szalonjában, majd Borbély Richárd, a darab főszereplője és Valcz Péter játékmester avatta be őket a bemutató részleteibe.

„Nemzeti ünnepeink sorában március 15. különleges a Magyar Honvédség számára, hisz ma van a születésnapunk. Jelképeink – például a csapatzászló – is a forradalom és szabadságharc korából erednek” – fogalmazott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, hozzátéve: az 1948-as honvéd haderő a mai 175 éves Magyar Honvédség alapja. „Azt gondolom, külön megtisztelő, hogy a művészet nyelvén fogtok erről hallani, sokkal érthetőbben és sokkal több érzelemmel. Ugyanakkor azt is meg tudják mutatni, hogy voltak hőseink, akikre méltán lehetünk büszkék, és az az erő kell, hogy segítsen nekünk a mindennapjainkban, amelyet ők akkor mutattak” – hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnöke.

RT1_8298

„Kazinczy Lajos pontosan ugyanolyan fiatal volt, mint bármelyikünk. Ugyanazokkal a problémákkal küzdött, volt szerelmes és pénzügyi gondjai is akadtak. Mondhatni egy átlagos fiatalember volt, akit az emelt hőssé és naggyá, hogy egy nehéz élethelyzetben is úgy döntött, akár az életét is feláldozza a hazájáért” – emelte ki a darab főszereplőjét játszó Borbély Richárd, közelebb hozva a középiskolásokhoz a huszonkilenc évesen kivégzett, nehéz sorsú ezredes alakját.

A Debrecenből, Hódmezővásárhelyről és Nyíregyházáról érkező kadétoknak alkalmuk nyílt feltenni a darabbal kapcsolatos kérdéseiket is, majd Valc Péter osztott meg velük kulisszatitkokat a teljeskörű élmény érdekében.