Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török ellenzék nem adna több jogot a kurdoknak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 11. 8:36

A török parlamenti ellenzék két legnagyobb pártja nem hajlandó tárgyalni a kormánnyal a kurd kisebbség jogainak bővítéséről.

A Köztársasági Néppárt (CHP) és a Nemzeti Akció Párt (MHP) hétfőn visszautasította Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök meghívását arra a tanácskozásra, amelyen az országban élő kurd kisebbség jogainak bővítése lenne a téma. A kormány ezzel a gesztussal próbál véget vetni a kurdok 1984 óta tartó fegyveres felkelésének.

Az ellenzéki pártok hevesen ellenzik a tanácskozás gondolatát.

Szerintük az Erdogan-kormány a fórummal mintegy megveti a kurd lázadóknak teendő engedmények alapját, ami végső soron Törökország kettészakadását eredményezheti etnikai vonalak mentén. Erdogan az utóbbi hetekben már tárgyalt olyan parlamenti képviselőkkel, akik támogatják a kurdok kisebbségi jogainak bővítését.

A kormány kezdeményezésének aktualitását egy évforduló adja: szombaton lesz 25 éve annak, hogy a kurdok politikai szervezete, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres harcot kezdett egy önálló kurd állam létrehozásáért. A harcoknak és merényleteknek eddig 37 ezer halálos áldozatuk volt.