Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A végsőkig harcoltak hazánkért a székesfehérvári honvédek

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. szeptember 12. 8:24

Az 1944. szeptember 7-e hajnalán, a székelyföldi Gyergyószentmiklós határában húzódó védelmi vonalnál hősi halált halt, 159 fehérvári honvédre emlékeztek Székesfehérvár Gyergyó Emlékparkjában. Az évfordulón a 2014 óta álló mementónál a Székesfehérvár Helyőrségben szolgáló magyar és nemzetközi katonai szervezetek elöljárói, köztük az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred és Székesfehérvár Helyőrség parancsnoka, Vokla János ezredes is tiszteletét tette.

20210909-gyergyoi (4)

Az esemény katonai jellegét, alakiságát a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, valamint a híradó és vezetéstámogató ezred katonái biztosították. A Szent István 3. Honvéd Gyalogerzed Vörös Hadsereg általi felmorzsolódásának hetvenhetedik évfordulóján a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Tanárki Gábor a korabeli eseményekre emlékeztette a jelenlévőket. Mint rávilágított: a magyar leleményesség 1944-ben sokáig sikeresen visszaverte a szovjet nyomulást a Szent László és a Hunyadi védvonalaknak köszönhetően. Később viszont a szovjet haderők a Kárpátokat megkerülve közvetlenül ostromolták Erdélyt. Ez pecsételte meg a fehérvári honvédek sorsát is.

Emlékeztetett: a gyergyói Gac-hegy oldalában a fehérvári századra éjszaka rontott rá a szovjet haderő és sokakat saját szuronyukkal szegeztek a földhöz. Nem járt jobban a helyi lakosság sem, akik honvédeink segítségére siettek. Őket is golyózápor fogadta. „Valamennyiünk közös felelőssége, hogy soha többé ne jöhessenek el olyan vészterhes idők, hogy a hazájáért szolgálatot teljesítő és hazai, vagy akár idegen földben nyugvó honvéd emlékét ne lehessen méltóképp ápolni” – hangsúlyozta Tanárki Gábor, utalva a háború utáni diktatúrákra.

20210909-gyergyoi (2)

Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere emlékbeszédében aláhúzta: a szentmiklósiaknak is fáj a katonák halála, akárcsak az ártatlan helyi civileké. „Gyermekeinknek, unokáinknak is tovább kell adni az emlékezés lángját, hogy az sose aludjon ki” – fogalmazott.

„Ezek a sírok nem felejtődnek” – mondta az ünnepség kezdetén Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, mivelhogy a város hőseit a gyergyói emberek méltóképpen eltemették és évről évre megőrizték a katonák emlékét. Hozzátette: a tiltások ellenére is évente felgyulladtak a gyász gyertyái. Az államtitkár jelezte: a fehérvári katonák hősiessége, önfeláldozása, hazaszeretete nem szabad, hogy feledésbe merüljön és fontos, hogy példaként álljanak mindenki előtt.