Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A visegrádi országok katonai kibervezetői tanácskoztak Budapesten

Szöveg: MHP Kibervédelmi Haderőnemi Szemlélőség | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. november 15. 15:50

A magyar V4 elnökséghez kapcsolódó rendezvénysorozat részeként november 10-12. között rendezték meg „V4 Military Cyber Commanders’ Forum” elnevezésű programot, azaz a visegrádi országok kiberparancsnokainak fórumát.

V4_kibervezetők (1)

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Kibervédelmi Haderőnemi Szemlélőség szervezésében megvalósult rendezvényen a visegrádi országok katonai kibervezetői ismertették országuk kibervédelmi feladatait, szervezeteit, illetve az elért eredményeket. A rendezvényt megnyitva Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke hangsúlyozta a kibertér, mint önálló műveleti terület fontosságát, valamint azt, hogy ezen a területen is szükséges a nemzetközi együttműködés.

V4_kibervezetők (2)

Prof. dr. Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának kibervédelmi haderőnemi szemlélője - mint a rendezvény házigazdája - elmondta: a fórum jó lehetőséget nyújtott arra, hogy a négy ország áttekintse a kibervédelem területén elengedhetetlenül szükséges nemzetközi együttműködés lehetséges jövőbeni területeit is.

Ezt tovább erősítette a PESCO Kiber és Információs Domain Koordinációs Központ (PESCO Cyber and Information Domain Coordination Centre, CIDCC) projektről dr. Michael Farber vezérőrnagy, a Bundeswehr Infokommunikációs Főnökének előadása is. A vezérőrnagy - aki egyben a CIDCC projekt irányító testületének (Steering Board) elnöke is - meghívott előadóként szintén kiemelte a kibertéri nemzetközi együttműködés és információmegosztás fontosságát, amely a PESCO CIDCC egyik fő célja.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy ezt az első, hagyományteremtő fórumot mind stratégiai, mind technikai szakértői szinten folytatni kívánják, ezzel is elősegítve a kiberbiztonság magas szinten tartását a V4-ek országaiban.