Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Addig folytattam a szívmasszázst, amíg meg nem érkeztek a mentők”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár |  2020. június 11. 14:29

Fának csapódott egy autó június 10-én, szerda délután Szeged belvárosában. A balesetet látva – egymástól függetlenül – két katona sietett a helyszínre segíteni.

A Hódmezővásárhelyen szolgáló egyenruhások megállapították, hogy a férfin ugyan nincsenek látható sérülések, de eszméletlen állapotban van, és a légzése is leállt. Azonnal megkezdték az újraélesztését, amit a mentők kiérkezéséig folytattak. Ahogy az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben olvasható: a „tankönyvi módon" végrehajtott beavatkozásnak köszönhetően a sofőrt „stabil állapotban szállíthatták kórházba".

Csontos Bence Balázs őrvezető, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának géppuska irányzója a néhány nappal ezelőtti egészségügyi oktatáson még nem sejtette, hogy rövid időn belül élesben kell alkalmaznia a tanultakat. Bagány Edvárd őrvezető ugyancsak a hódmezővásárhelyi zászlóaljnál szolgál, felderítőként. Aznap ő sem gondolta volna, hogy egy családi bevásárlásból hazafelé tartva életet kell mentenie Szeged belvárosában. „A közelben lakom, éppen pár ismerősömet látogattam meg. Egyikük lett rá figyelmes, hogy egy autó áthajtott a szemközti sávba és nekiment egy fának. Szerencsénk volt, hogy ekkora már odaért Edvárd is, együtt kezdtük el kihúzni a sofőrt a gépjárműből. Megvizsgáltuk, megnéztem a csuklóján a pulzusát, nem volt keringése. Megállapítottam, hogy azonnal el kell kezdeni az újraélesztést. Ekkor Edvárd elkezdte a szívmasszást, én addig fogtam a sérült fejét. A hölgy ismerősöm pedig a befúvást végezte" – mondta Csontos Bence őrvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy a helyszín biztosításáról is gondoskodtak.

„Párommal és gyermekemmel egy bolti bevásárlásból tartottunk hazafelé, amikor találkoztam Bencével. Csak pár szót váltottunk, majd mentünk tovább. Ekkor láttuk, hogy egy piros Suzuki Swift belehajt egy fába" – idézte fel a történteket Bagány Edvárd őrvezető. „A páromnak azonnal mondtam, hogy katona vagyok, oda kell mennem. Közben Bence is odaszaladt egy hölgy ismerősével" – mesélte.

1596080511

„Amikor a sofőrt leraktuk a földre – ahogy azt a honvédségnél tanították –, a feje fölé hajoltam, hogy ellenőrizzem, lélegzik-e. Közben a kezem rajta volt a mellkasán, éreztem, hogy nincs szívverése. Bence a kezét fogta, a pulzusát figyelte. Azonnal elkezdtem a szívmasszást, a tanultak szerint harminc ismétlésenként megálltam két befúvásra. Egy idő után éreztem, hogy beindult a szívműködése, majd sajnos újból leállt. Ekkor ismét elkezdtem a szívmasszázst, amit egészen addig folytattam, amíg meg nem érkeztek a mentők. Ez 3-5 percig tarthatott, de számomra e stresszhelyzetben örökkévalóságnak tűnt" – emlékezett vissza Bagány Edvárd, hozzátéve: a kiérkező mentőápoló, Matuszka József és mentős bajtársa vette át a sérült újraélesztését. Azt is megtudták, a mentőápoló korábban szintén katona volt és Hódmezővásárhelyen szolgált. „Azt mondta nekünk, ha nem kezdjük meg azonnal az újraélesztést, valószínűleg nem sikerült volna megmenteni az életét. Később azt is elárulta: a sofőrt stabil állapotban szállították kórházba és azóta is jól van" – mondta Edvárd.

A két katona a Magyar Honvédségnél szerezte meg egészségügyi ismereteit. „Elég sűrűn veszünk részt egészségügyi foglalkozásokon. Ezen a héten is volt ilyen. Illetve van B-kategóriás jogosítványom, szóval az elsősegélynyújtás nem áll távol tőlem" – mondta Csontos Bence. „Én magam is számos egészségügyi kiképzésen vettem részt az elmúlt két év során.  Nem is gondolkodtam, csak »reflexből« tudtam, hogy mit kell tennem, hogyan tudom megmenteni. Nagyon örültem annak, amikor éreztem, hogy újra elkezdett verni a szíve" – mesélte Edvárd.

Címkékbaleset