Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adriatic Strike gyakorlat – magyar részvétellel

Szöveg: Herczeg Gábor őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 25. 7:18

Húsz nemzet hadereje - közel ezer katonával, valamint tizenkilenc különböző típusú merev- és forgószárnyas repülőeszközzel - kezdte meg Szlovéniában az Adriatic Strike-21 nemzetközi gyakorlatot az elmúlt napokban.

20210523-adriatoc-strike (2)

A gyakorlaton a Magyar Honvédségtől az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár előretolt repülésirányítói (JTAC-Joint Terminal Attack Controller), valamint az MH Ludovika Zászlóalj harmad- és negyedéves honvéd tisztjelöltjei – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói kíséretében – vesznek részt.

A kiképzési események középpontjában az előretolt repülésirányítók, valamint a pilóták állnak, akik a közvetlen légi támogatás eljárásait gyakorolhatják be öt berendezett helyszínen. A változatos terep, valamint a különböző harcászati helyzetbeállítások nagy kihívások elé állítják az irányítókat és a gépszemélyzeteket. A vezetési pontról végrehajtott irányítási feladattól a hegyvidéki terepen történő helikopteres kirakásig sok minden megtalálható a kiképzési palettán. Két helyszínen az amerikai légierő által delegált HH-60 Black Hawk-ok biztosítanak lehetőséget harci-kutatás mentés (CSAR - Combat Search and Rescue) feladatok gyakorlására. Idén első alkalommal vesznek részt lövész szakirányos honvéd tisztjelöltek a gyakorlaton.

20210523-adriatoc-strike (4)

A hallgatói szakasz tagjai Tolmin város mellett - az első világháború során kiépített harcárok rendszereket is használva - hajtják végre feladataikat, amely során a negyedéves hallgatók szárazföldi parancsnoki pozíciókban vesznek részt. Mivel ez a kiképzési rendezvény egyúttal zárógyakorlat is volt számukra, munkájukat az egyetem szakoktatói értékelik.