Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventi gyertyagyújtás az alakulatoknál

2020. november 28. 7:28

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több alakulatánál is meggyújtották az első adventi gyertyát. Alábbi összeállításunkban a katonai szervezetek kommunikációs tisztjeitől kapott tudósításokat olvashatják. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

A nyíregyházi székhelyű alakulatnál megkezdődtek az ünnepi előkészületek. A járványügyi helyzetre való tekintettel - a biztonsági rendszabályok betartásával - Polyák András ezredes, az alakulat parancsnoka szűk körben gyújtotta meg a karácsony előtti időszak első, a hitet jelképező gyertyáját az adventi koszorún, november 27-én, pénteken.

A megemlékezésen - a honvédelmi alkalmazottak mellett - hivatásos és szerződéses, önkéntes műveleti tartalékos önkéntes területvédelmi tartalékos, önkéntes védelmi tartalékos, valamint speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is részt vettek.

Szöveg: Schwarcz Viktória önkéntes műveleti tartalékos százados
Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós

* * *

MH Transzformációs Parancsnokság

A járványügyi szabályok betartása miatt szűk körben gyújtották meg az első adventi gyertyát a szentendrei Görgey Laktanya imatermében november 27-én, pénteken. Az eseményen a laktanyában települt szervezetek parancsnokai vettek részt.

Bozó Tibor vezérőnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság (MH TP) parancsoka beszédében kiemelte: „Az advent, a várakozás megérinti az embereket. Ugyanakkor az idei advent más, mint korábban bármikor. Katonáink számos területen állnak helyt a járvány elleni küzdelemben, erőn felül teljesítenek a határok mentén, a kórházakban, segítik a rendőrjárőröket. Mégis fontosnak tartom, hogy egy pillanatra megálljunk a hétköznapok forgatagában és az eljövendő ünnepre gondoljunk.”

Az első, a hitet jelképező gyertyát dr. Hangya Gábor ezredes, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveletek Központ parancsnoka gyújtotta meg.

Szöveg és fotó: MH TP

* * *

MH Egészségügyi Központ

Advent a várakozás és a készülődés időszaka, ami a karácsony előtti négy hétben folyamatosan jelen van életünkben. Budapesten, az MH Egészségügyi Központban (MH EK) a november 27-én, pénteken rendezett adventi misén Nagy Ferenc Endre főhadnagy katolikus tábori lelkész osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, majd Palásti Krisztián zászlós gyújtotta meg az adventi koszorún az első gyertyát.

20201127-mhek-adven

Szöveg és fotó: honvedkorhaz.hu

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

A szolnoki Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison települt alakulatok élete is más most adventkor, mint eddig megszokták. A katonák még nagyobb erőbedobással állnak helyt a járványügyi feladatok végrehajtásában, határvédelemben.

A bázisra beérkezve, a fogadó épület előtt elhelyezett adventi koszorúval szeretnék az alakulatok összes dolgozóját megállítani egy pillanatra és az eljövendő ünnepre hangolni. Sokaknak a várakozásról és készülődésről szól az advent, míg a katonák élete – esküjükhöz híven – kiegészül a folyamatos készenléttel és bevetéssel is.

Szöveg és fotó: MH 86. SZHB