Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: britek a britek ellen

Szöveg: globusz.net/honvedelem.hu |  2009. február 26. 9:15

Brit katonai források szerint a szigetország hadserege „szürreális mini-polgárháborúba keveredett” – tudósít a The Independent című londoni napilap.

Az afganisztánban harcoló brit katonák ugyanis gyakran az ellenséges oldalon, a tálib radikálisokhoz csapódott, afganisztáni és pakisztáni terroista kiképzőtáborokban felkészített honfitársaikkal kerülnek szembe.

A titkosszolgálat által lehallgatott telefon- és rádióbeszélgetésekből kiderül, hogy az iszlám radikális milicisták egy része erős közép-angliai akcentussal beszél, sőt, ha nem tudja magát kifejezni urdu vagy pastu nyelven, akkor angolra váltva folytatja – ismertetei a The Independent az afganisztáni biztonsági erők a napokban elkészült jelentését.

A dokumentum kitér rá, hogy egyre több brit radikális fiatal érkezik Afganisztánba, hogy a tálib fundamentalisták oldalán harcoljon – a brit és az amerikai hadsereg és az afgán kormányerők ellen.

Az MI5 becslései szerint 4000 brit állampolgárt képeztek ki a tálibok pakisztáni és afganisztáni táboraiban. A titkosszolgálat korábban attól tartott, hogy a kiképzett szélsőségesek Nagy-Britanniába visszatérve terrortámadásokat készíthetnek elő, most azonban egyre inkább azok okoznak gondot, akik Afganisztánban maradtak, és a tálibok oldalán harcolnak.

CímkékAfganisztán