Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aki minden nap tanul magyarul

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző |  2020. július 7. 9:50

Misszionárius szolgálatteljesítés közben teljes mértékben osztozni kell azon emberek életében, akik között élünk. Az egyetlen különbség az, hogy a misszionárius Krisztus jelenlétét képviseli az adott helyen, ezt az örömhírt osztja meg az emberekkel.

1596082042

A fenti gondolatokat Michael August Blume érsek, Magyarország apostoli nunciusa osztotta meg a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség által szervezett, környezet- és természetvédelmi táborában nyaraló gyerekekkel, július 6-án, Zalacsányban. Szó sincs itt afféle hivatalos, protokoll-látogatásról, mert a gyerekek teljesen szabadon tehettek fel kérdéseket az érsek atyának, melyek mentén kiderült például, hogy Michael August Blume nem csupán gulyáslevest, hanem kürtös kalácsot is többször evett már életében – pedig papi szolgálata kezdetén utóbbira talán nem is igen gondolt. Annak ellenére nem, hogy az érsek – aki egyben verbita rendi szerzetes is – magyar felmenőkkel is büszkélkedhet: egyik nagymamája a rábaközi Himód településén született, innen került ki aztán Amerikába.

1596082042

„Huszonkilenc esztendőn át éltem misszionáriusként Afrikában, többek között például Ghánában. Akkoriban sajnos arrafelé igencsak áldatlan állapotok uralkodtak, sok ember éhezett, és az országban diktatúra volt. Az utak járhatatlanok voltak, tanulási lehetőség nem nagyon volt, és mégis, az emberek; főleg a legszegényebb rétegek, nagyon nyitottan fogadták a keresztény vallás közvetítette értékeket. Szerencsére az utóbbi időben már ott is sokat változott a helyzet pozitív irányba. Nagyon kedvelem Magyarországot, és külön örülök annak, hogy a Katolikus Tábori Püspökség nem csupán a katonákkal, hanem a katonacsaládokkal és a katonák gyermekeivel is törődik, mégpedig ilyen nagyszerű tábor formájában" – mondta az öt nyelven beszélő apostoli nuncius, akinek a Vatikán nagyköveteként egyik legfontosabb feladata a pápa személyének képviselete hazánkban. Amellett, hogy tartja a kapcsolatot a helyi egyház és a Szentszék között, különféle együttműködési megállapodások tető alá hozatalában is szerepe van, illetve tanácsokkal látja el a helyi püspököket. „És az is nagyon fontos feladatom, hogy minden nap tanuljak magyarul!" – tette hozzá mosolyogva – természetesen magyarul – Michael August Blume, aki különböző formátumú plakátokon Ferenc pápa képmását hozta ajándékba a táborozóknak.

1596082043

A zalacsányi táborlátogatás előtt az érsek atya képet kapott a tábor eddigi tizenhét évének legfontosabb történéseiről. Idén három turnusban százharminc gyereknek van lehetősége arra, hogy teljesen elszakadva a virtuális tértől egy felejthetetlen hetet töltsenek a Kis-Balaton térségében. Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, és dr. Alácsi Ervin őrnagy, vezető kiemelt tábori lelkész elmondták: a tábor legfontosabb értéke az, hogy akár életre szóló barátságok is szövődhetnek – és szövődnek is – a gyerekek között.

A csapategységet többek között olyan programok teremtik meg, mint az állatokkal és növényekkel való ismerkedés, a barlangtúra, vagy éppen a közös strandolás. Elhangzott: a táborba történő jelentkezésnek nem feltétele még csak a vallásosság sem, de természetesen a lelki útravalót is minden nap megkapják a táborozók.

1596082043