Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Akik a harcban ellenségek voltak, egymás mellett nyugszanak a végső megbékélésben”

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 8. 17:05

A sopronbánfalvi német-magyar katonatemető megnyitásának huszonötödik évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség október 8-án, csütörtökön.

4

A rendezvényen dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal, honvédelmi iroda főhadsegédje a temető történetét ismertetve elmondta: az 1878-ban kialakított sírkertben húsz nemzet, mintegy 3600 katonája alussza örök álmát. „A történelem viszontagságai sírköveket hagynak maguk után. Akik a harcban ellenségek voltak, egymás mellett nyugszanak a végső megbékélésben” - fogalmazott a vezérőrnagy. Kiemelte: Sopron városának mindig is fontos volt, hogy ápolja katonai hagyományait és katonatemetőit.

Uwe Zvonar alezredes, német véderőattasé beszédében kiemelte: a háborús sírokat gondozó népi szövetség megalakulása óta eddig negyven országban több, mint kétmillió hadisírt tárt és újítatott fel. Mint mondta: a béke nem magától értetődő; azt meg kell őrizni, a múlt történéseiből pedig le kell vonni a megfelelő következtetéseket.

9

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere szerint nagyon fontos, hogy a nagy múltú katonaváros, rendben tartott, ápolt katonasírjaival mindig „emlékezni és emlékeztetni” tudjon.

A temetőben nyugvó német katonák lelki üdvéért Takács Tamás ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezetője és Szabó Ferenc százados, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Protestáns Tábori Püspökség tábori lelkésze mondott imát. Az elhunytakról Simon Gyula Mátyás alezredes, az MH Tartalékképző Támogató Parancsnokság, Társadalmi Kapcsolatok Főnökség főnöke emlékezett meg.

Az emlékkeresztnél koszorút helyezett el -mások mellett- dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, dr. Farkas Ciprián, Uwe Zvonar alezredes, valamint Maruzs Roland alezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság, Belföldi Hadisírgondozó Osztály osztályvezetője.

GALÉRIA