Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Algéria Mi-28-asokat vásárol?

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. június 7. 18:35

Az orosz Rostvertol helikoptergyártó vállalat igazgatója 2011. június 6-án, hétfőn jelentette be, hogy tárgyalásokat folytatnak Algériával Mi-28N „Éjszakai vadász” típusú helikopterek eladásáról. Boris Slyusar hozzátette azt is, hogy ajánlatukat már elküldték az észak-afrikai állam számára, az egyeztetések pedig várhatóan még idén elkezdődhetnek.

A beszerzendő darabszámról, illetve az üzlet lehetséges értékéről még nem hoztak nyilvánosságra információkat, annyi azonban már tudható, hogy a szerződés aláírását követően a gyártó 2012-ben kezdené meg a helikopterek leszállítását, az utolsó példányt pedig várhatóan 2017-ben adnák át a megrendelő számára.

A korszerű éjjellátó rendszerekkel is felszerelt Mi-28N – mely már az orosz fegyveres erőknél is hadrendben áll – második külföldi vásárlója lehet ezáltal Algéria, hiszen 2010-ben Venezuela már rendelt tíz darabot ebből a változatból, ugyanakkor a dél-amerikai ország ezidáig még nem kapta meg új helikoptereit. Algériának nem ismeretlenek az orosz harci helikopterek: korábban már rendszeresítették a Mi-24-es harci helikopter exportváltozatának tekinthető Mi-25-öst is.

Címkékhelikopter