Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Általános amnesztiát hirdettek a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. augusztus 17. 14:22

Afganisztánban a totális hatalmat megszerző tálib lázadók bejelentették augusztus 17-én, kedden, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. „Általános amnesztiát hirdetünk mindenki számára, hogy teljes bizalommal élje tovább megszokott életét” – írták közleményükben.

A tálib lázadók vasárnap hatoltak be Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták. Hétfőn azt közölték, hogy az országban nyugalom uralkodik, és harcosaik utasítást kaptak, hogy ne rémisszék meg a civileket, ne okozzanak károkat.

Malala Juszafzai a menekültek befogadását sürgette

Mély aggodalmát fejezte ki az afganisztáni válság miatt Malala Juszafzai Nobel-békedíjas aktivista, és a tálibok elől menekülő afgánok befogadására szólította fel a nemzetközi közösséget a BBC brit hírtelevízió interjújában, amelyből a dpa hírügynökség kedden közölt részleteket. A Newsnight című programban adásba kerülő interjúban Juszafzai beszélt a nők helyzetéről a tálibok kormányzása idején, és elmondta, hogy igyekszik felvenni a kapcsolatot Joe Biden amerikai elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel, hozzátéve, hogy levelet írt Imran Hán pakisztáni miniszterelnöknek is, amelyben külön kitért a nők helyzetére.

„Nem élhetünk olyan világban, ahol egy lánynak nincs joga a tanuláshoz” – fogalmazott, és hozzátette: a világnak meg kell hallgatnia az elnyomott nők panaszát, akik „nem maradnak csendben most sem”. Sürgette továbbá az ENSZ-t, fogadjon el mielőbb határozatot az afganisztáni civilek védelméről, különös tekintettel a kisebbségekre és a nőkre, és határozott kiállást sürgetett a nemzetközi közösségnél az emberi jogokért, kiemelve, hogy ez nem pusztán afgán ügy, hanem a világbéke feltétele is. Hangsúlyozta, hogy az ázsiai országban mostanáig állomásozó külföldi erők helyi tolmácsai, valamint az afgán emberi jogi aktivisták sürgős segítségre szorulnak.

A nők oktatási jogaiért küzdő Juszafzai 2012 óta az Egyesült Királyságban él, miután egy pakisztáni tálib fejbe lőtte és súlyosan megsebesítette, mert bírálta a tálibokat a lányok oktatásának tiltása miatt. A most 24 éves Juszafzai 2014-ben kapott Nobel-békedíjat a gyermekeknek a rabszolgaságtól, a szélsőségességtől és a gyermekmunkától való megvédelmezése érdekében végzett munkájáért.