Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai F-15-ösökkel gyakorlatoztak a svéd Gripenek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / USAF |  2011. november 25. 10:26

November 18-án, pénteken fejeződött be az az egyhetes gyakorlat, melynek keretein belül a svéd JAS-39 Gripenek szimulált légi harcokban mérkőzhettek meg a brit Lakenheath légibázison állomásozó amerikai F-15-ösökkel.

A házigazda ezúttal az F-15C-ket üzemeltető 493. Vadász Század („Grim Reapers") volt, de képviseltette magát a gyakorlatban az F-15E Strike Eagle gépekkel repülő 492. és 493. Vadász Század is.

Capt. Mike Culhane (493. Vadász Század) elmondta: „A gyakorlat véleményem szerint nagyon jól sikerült, kivételes élmény volt együtt dolgozni a svéd testvér-ezredünkkel. A kitűzött célt teljesítettük, nagy benyomást tett ránk a Gripen is, ami egy igazán jó képességekkel rendelkező repülőgép."

A svéd pilóták számára talán még nagyobb élményt és tapasztalatszerzést jelentett a Lakenheath-i látogatás. Az egyik Gripen pilóta (2nd Lt. Jonas Eriksson) hozzátette: „Pilótáinknak kiváló alkalom volt ez, hogy egy másik országban, egy számukra eddig ismeretlen légibázison szerezzenek tapasztalatokat." A közös kiképzés fiktív harcászati helyzetei a svéd Gripenek és az amerikai F-15-ösök számára is lehetőséget teremtettek a levegő-levegő képességek fejlesztésére.

Lt. Col. Joergem Marqvardsem Gripen pilóta szerint: „Célunk az volt, hogy fejlesszük interoperabilitásunkat, és a sajátunktól eltérő típusú gép ellen repülhessünk. Legtöbb pilótánk számára ez volt az első alkalom, hogy F-15-ösökkel gyakorlatozhattak."

Svéd részről Maj. Lars Karlsson nyilatkozata zárta az élménybeszámolót: „Az USAFE (U. S. Air Forces in Europe) jelenléte fontos Svédország számára, így ez a közös kiképzés tovább erősítette a két ország jó kapcsolatát. Az egyhetes túránk során mindennel meg voltunk elégedve, tökéletes vendéglátó volt a 48. Vadász Ezred, így legközelebb szeretnénk mi is vendégül látni őket Svédországban."

</p>