Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai rakéták a cseh Gripenekhez

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. január 30. 13:43

Az amerikai Raytheon huszonnégy darab AIM-120 AMRAAM levegő-levegő rakétát szállított le Csehországnak. Az átadott közepes hatótávolságú rakétákat a cseh légierő vadászgépeihez alkalmazzák, a beszerzés hétszázmillió koronába, azaz közel negyvenmillió dollárba került.

A fegyverek szállítása egy 2005-ben, a cseh és amerikai kormány között kötött megállapodás eredménye.

A rakétákkal a jelenleg már rendszerben álló JAS-39 Gripeneket szerelik fel, e vadászgépek jelenlegi fegyverzetét a beépített Mauser Bk 27 mm-es gépágyú és a Sidewinder rövid hatótávolságú levegő-levegő rakéták alkotják.

A Raytheon rakétáinak kézbesítése után az Egyesült Államok megállapodást szeretne kötni Prágával, hogy az Európában telepített amerikai rakétavédelmi pajzs részeként telepítsenek egy radart Csehország területén. Washington 2012-ig tíz légvédelmi rakétaindító komplexumot szeretne telepíteni, hogy védelmet biztosítson az általa veszélyes államoknak nevezett országok, különösen Irán rakétatámadásai ellen.

Az Egyesült Államok ezen tervei felbőszítették Oroszországot, mert szerintük az egész rendszert bármikor Moszkva ellen tudják irányítani.