Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amikor a tanár tanul

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. október 14. 16:35

Zárófeladattal fejeződött be a Honvéd Kadét Programban résztevő pedagógusok gyakorlati továbbképzése az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison (MH 86. SZHB), október 14-én, szerdán.

20201014-szolnok-kadetprogram-kikepzes  (13)

A Honvédelmi Minisztérium felkérésére idén – 2015 óta – már a kilencedik alkalommal rendezte meg az MH 86. SZHB a Honvéd Kadét Programban résztevő pedagógusok 120 órás továbbképzését. A kéthetes tanfolyam október 5-én kezdődött tizennégy fő részvételével. A képzés alapvető célja az volt, hogy a programban résztvevő oktatási intézmények civil tanárai laktanyai körülmények között ismerjék meg a katonai élet sajátosságait, elméleti és gyakorlati tudást szerezzenek, ezzel erősítve a honvédelmi ismeretek szakszerű oktatását.

Pintér Zoltán őrnagy, a Kiképzési Főnökség főnökhelyettese kérdésünkre elmondta: a tanfolyam tematikájában nyolcvan órát foglalnak el a gyakorlati képzések, negyvenet pedig az e-learning módszerrel tartott elméleti képzések, amelyekből külön vizsgáznak a résztvevők. A foglalkozások ideje alatt, azaz 10 napra a pedagógusok be is költöztek a laktanyába, egyenruhát kaptak és napjaikat szigorú időbeosztás alapján töltötték a képzések során.

20201014-szolnok-kadetprogram-kikepzes  (7)

„A visszajelzés egyértelműen pozitív. A mostani csapatban van olyan pedagógus, aki még úgymond »megúszta« a sorkatonai szolgálatot annak idején, amikor még kötelező volt. Neki voltak fenntartásai a tanfolyammal kapcsolatban, de a harmadik napon már pozitív dolgokról tudott beszámolni és kellemesen csalódott. Nagyon fontosak ezek a visszajelzések, hiszen azt szeretnénk, ha a pedagógusok ezt a benyomást és tapasztalatot tudnák közvetíteni a diákok felé. Ha a tanár ezt a két hetet élményként éli meg, könnyebben tudja majd átadni a diákoknak” – mondta Pintér őrnagy.

A tanfolyam során a pedagógusok részt vettek alaki, tereptani, fegyverzettechnikai, harcászati, egészségügyi, vegyivédelmi, katonai testnevelési és a túlélési foglalkozásokon, de megtekintették a bázis technikai eszközeit is. A tanárok olyan oktatási intézményekből érkeztek, akik rendészeti vagy katonai alapismeretek tantárgyat oktatnak. A továbbképzés végeztével olyan tanúsítványt kapnak, amelynek birtokában oktathatják a tantárgyat, illetve érettségiztethetik is belőle a diákokat.

GALÉRIA