Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankarának nem sok ideje maradt ratifikálni a NATO-bővítést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 16. 12:06

A török elnök szóvivője január 14-én, szombaton arra figyelmeztetett, hogy Törökország hamarosan kifut az időből, hogy ratifikálja Svédország és Finnország NATO-tagságát a májusi török parlamenti és elnökválasztások előtt.

Recep Tayyip Erdogan elnök szóvivője, Ibrahim Kalin egy isztambuli sajtótájékoztatón emlékeztetett: a két ország NATO-csatlakozásának török ratifikációja azon múlik, hogy Stockholmnak sikerül-e időben teljesítenie az Ankarával kötött megállapodás részeként tett terrorizmusellenes ígéreteket. Svédország és Finnország Oroszország ukrajnai katonai inváziója után kérte felvételét a NATO-ba. Felvételüket mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia.

Svédország és Finnország tavaly azért írt alá megállapodást Törökországgal, hogy elejét vegyék Ankara kifogásainak a tavaly májusban benyújtott NATO-csatlakozási kérelmükkel szemben. Ankara szerint Svédországnak egyértelműbb álláspontot kell képviselnie az általa terroristáknak tartott, főként kurd fegyveresekkel és a 2016-os törökországi puccskísérlettel vádolt szervezettel szemben, és egyértelműen ki kell nyilvánítania, hogy nem ad menedéket a terroristaszervezetek tagjainak.

A török szóvivő figyelmeztetett arra, hogy nagyon szorít az idő, ha a két ország még a júniusi NATO-csúcstalálkozó előtt csatlakozni akar a szervezethez, ugyanis a NATO-csatlakozást a török parlamentnek ratifikálnia kell, viszont Törökországban májusban választásokat tartanak, és előzőleg a parlament szünetet tart, ami azt jelenti, hogy addig már csak 2-2 és fél hónap maradt minderre.

Ibrahim Kalin a sajtótájékoztatón az ukrajnai háborúval kapcsolatban kifejtette, hogy Törökország helyi tűzszüneteket akar tető alá hozni Ukrajnában, mert egyelőre nem reménykedik egy átfogóbb békemegállapodásban. Sem Oroszország, sem Ukrajna nincs abban a helyzetben, hogy katonailag győzni tudjon – hangsúlyozta a szóvivő és tárgyalásokat szorgalmazott, amelyek szerinte az egyedüli utat jelentik ahhoz, hogy mindkét fél számára elfogadható eredményt érjenek el.