Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi roham - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. január 16. 10:35

A Hollandiában megrendezett Falcon Autumn 2022 elnevezésű helikopteres gyakorlaton három nemzet (a házigazdák mellett Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok) mintegy ezer katonája és összesen 37 forgószárnyas légi járműve vett részt.

MH_202301_borito

Az erőpróba fő célkitűzése a holland királyi légierő védelmi helikopterparancsnoksága (Defensie Helikopter Commando – DHC) és a szárazföldi erők 11. légimozgékonyságú dandárja (11 Luchtmobiele Brigade – 11 LMB) közötti együttműködés elmélyítése volt. A két szervezet immár hagyományosan közösen gyakorolja az összhaderőnemi műveletek végrehajtását, a kiképzési eseménybe pedig ezúttal bekapcsolódott az amerikai hadsereg Európában, a németországi Ansbachban állomásozó 12. helikopterdandárja (12th Combat Aviation Brigade), továbbá a Leznicából érkező lengyel 25. légimozgékonyságú lovasdandár (25 Brygada Kawalerii Powietrznej) is.

A rendezvény központi helyszínéül a németalföldi ország déli részén elterülő vredepeeli bázis szolgált. A holland földi telepítésű légvédelmi parancsnokság (Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando – DGLC) a logisztikai feltételek biztosítása mellett Stinger hordozható légvédelmi rakétarendszerekkel (illetve ezek Fennek típusú páncélozott felderítő harcjárművekre telepített változataival), valamint az ellenerő által alkalmazott – az Apache helikopterek nyomon követését és zavarását szolgáló – mobil légtérellenőrző radareszközökkel is hozzájárult a realisztikusabb kiképzési környezet kialakításához.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 20-án, pénteken megjelenő számában!