Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a második Super Galaxy-t

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 19. 20:11

Az amerikai Lockheed Martin a napokban ünnepélyes keretek között átadta a mariettai gyárban a második modernizált C-5M Super Galaxy-t. A modernizációs program célja az volt, hogy az USA légierejének C-5-ös szállítógépeit átépítsék és modernizálják a kor követelményeinek megfelelően, így akár 2040-ig is szolgálatban maradhatnak.

A C-5-ösök fejlesztését célzó programban három átalakított, tesztelésre szolgáló C-5M Super Galaxy vett részt. A berepülések befejezését követően a három gépet átadták az Egyesült Államok légierejének. Az első sorozatban átépített C-5M-et 2011. január 19-én adta át a gyártó. A C-5M Super Galaxy program két etapban épült fel. Az első fázisban modernizálták a gépeket az AMP (Avionics Modernization Program) program keretében, mely alatt megkapták a legmodernebb digitalizált pilótafülkét.

A második etap, az úgynevezett Reliability Enhancement and Re-engining Program (RERP), mely alatt a gépek új General Electric CF6-80C2 -es hajtóműveket kaptak, valamint további 70 különböző berendezésen hajtottak végre módosításokat, hogy csökkentsék a személyzet leterheltségét. Az új hajtóműveknek köszönhetően nőtt a C-5-ös tolóereje, rövidebb lett a felszállási úthossz, valamint jobb lett a gép emelkedőképessége.

Az Egyesült Államok légiereje összesen 111 darab C-5 Galaxy-t tartott hadrendben egészen 2009-ig, mikor is kivonták a C-5A változatú gépeket. Tervek szerint a Lockheed Martin 2016-ig befejezi a maradék 52 darab (49 C-5B, 2 C-5C és 1 C-5A) C-5-öst átépítését C-5M verzióra.