Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Athénban üléseztek az európai szárazföldi haderők parancsnokai

Szöveg: MHP HSZ SZF |  2021. november 19. 12:07

A görög szárazföldi haderő parancsnoka, Charalambos Lalousis altábornagy vezetésével, és 27 ország szárazföldi parancsnokának részvételével zajlott az Európai Szárazföldi Parancsnokok hetedik alkalommal megrendezett szakmai fóruma Görögországban. A november 9-11 között Athénban ülésező testületben, Magyarországot Takács Attila vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője és Kender Tamás ezredes, haderőnemi irodavezető képviselte.

Athén (4)

A résztvevő katonai vezetők megvitatták az európai országok hadseregeivel és kiemelten a szárazföldi haderőkkel szembeni kihívásokat. Megosztották egymással a jelen és a közelmúlt műveletei tapasztalatait, azok eredményeit és nehézségeit. A fórum egyik fő célkitűzése az volt, hogy a kihívásokra ne csak nemzeti érdekből és szempontból, hanem európai perspektívából, az országok és haderők közötti együttműködésre alapozva találjanak megoldásokat.

A rendezvényt Nikolaos Chardalias, görög védelmi miniszterhelyettes és Konstantinos Floros vezérezredes, vezérkarfőnök nyitotta meg, felvázolva a nemzetközi biztonsági környezet aktuális változásait és globális hatásait, valamint az Európai Unió és az európai hadseregek globális biztonsági szerepét. Mindketten kiemelték, hogy az Unió Közös Biztonsági és Védelmi Politikáját (Common Security and Defence Policy) tovább kell erősíteni és fejleszteni, valamint az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kell helyezni a nemzetek felelősségmegosztására, a kohézióra és a szolidaritásra. Ez utóbbi megállapítás volt a megnyitót követő két nap előadásainak, illetve a témák elemző-értékelő munkájának központi vonulata és fő szempontja.

Athén (2)

A nemzetközi katonai és tudományos élet területeiről érkezett előadók olyan folyamatokra, problémákra világítottak rá, amelyek napjainkban kivétel nélkül minden országot érintenek. Bemutatták többek között, hogy a technológia gyors fejlődése milyen hatással van a harci és túlélési képességekre és milyen együttműködési lehetőségek vannak a technológiai eredmények alkalmazására.

A résztvevők elemezték az egész világot érintő humanitárius válságok – kiemelten a tömeges migráció - és az azzal együtt járó stabilitási és biztonsági kihívásokat, amellyel kapcsolatban megállapították: a migrációs válság, mindenki számára nyilvánvalóan és kézzel foghatóan új szintre lépett azzal, hogy főszereplővé léptek elő olyan, úgynevezett „hibrid” szereplők, akik a hagyományostól eltérő eszközökkel és módszerekkel operálva képesek a biztonsági környezet nagymértékű de-stabilizálására.

Athén (5)

Érdekes és újszerű témája volt az előadássorozatnak az éghajlat változása, mint új fenyegetést jelentő tényező, amely direkt és indirekt módon is hat a világ országainak biztonságra. Szintén szó esett a minden ország haderejét érintő demográfiai és kulturális hatásokról, amelyek komoly kihívást jelentenek a toborzás és a minőségi állomány feltöltése, a haderők működése és fenntartása szempontjából.

Magyar részről előadás most nem hangzott el, azonban Takács Attila vezérőrnagy, szárazföldi szemlélő megbeszélést folytatott a horvát, a cseh, a lengyel, a német, az osztrák, az észt, a francia, valamint az amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erők parancsnokaival az együttműködés jelen időszaki helyzetéről és eredményeiről, valamint a jövőbeli lehetőségekről.

A 2022. márciusára tervezett nyolcadik ülést Franciaország szervezi, az azt követő 2023. évi rendezvény fogadó nemzeti posztjára, a tervek szerint Magyarország pályázik.

Athén (1)

Képek forrása: Hellenic Army General Staff