Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújuló kiképzési rendszer

Szöveg: MHP HSZ SZF | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, MH TP, NKE |  2021. november 19. 11:09

A Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője, Takács Attila vezérőrnagy meghívására, négynapos szakmai látogatásra érkezett hazánkba Ullrich Spannuth dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka november 15-én.

Ulrich Spannuth dandártábornok előadása  (2)

A Magyar Honvédség szárazföldi haderőneme fejlesztési folyamatának egyik fő eleme és célkitűzése a páncélos és lövész fegyvernem modernizációja, és az ehhez kapcsolódó kiképzési rendszer átalakítása. A német-magyar szárazföldi katonai együttműködés keretében szervezett látogatás során, a német delegáció egyeztetéseket és megbeszéléseket folytatott a szárazföldi haderőnem fejlesztésért felelős magyar katonai vezetőkkel, szakemberekkel, valamint látogatást tett a hazai oktatás-képzésért és kiképzésért felelős honvédelmi szervezeteknél.

A látogatás első napján a német delegáció tagjai tájékoztatást kaptak a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szárazföldi haderőnemet érintő helyzetéről, a fejlesztés irányairól és feladatairól.

Spannuth NKE

Másnap a program a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatódott, ahol a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, dr. Pohl Árpád dandártábornok adott tájékoztatást az egyetemről, a BSC és MSC szinteken folyó harckocsizó és lövészképzés rendszeréről, továbbá az átalakítás alatt álló tisztképzés rendszeréről. A program következő állomása Szentendre volt, ahol a vendégek elsőként az MH Transzformációs Parancsnokság feladataival ismerkedtek meg, betekintést nyerve a parancsnokság és alárendelt katonai szervezeteinek tevékenységbe. Megismerhették a szervezet doktrínafejlesztés terén folytatott munkáját, a Honvéd Kiválósági Központ tevékenységét, a haderőfejlesztéssel összefüggő feladatokat, továbbá az alárendelt katonai szervezeteknél - MH Ludovika Zászlóalj, MH Altiszti Akadémia, MH Bakony Harckiképző Központ – rendelkezésre álló képzési lehetőségeket. Külön programpontként, az akadémia bázisán mutatták be az MH Altiszti Akadémia által végzett harckocsizó és gépesített lövész altisztképzés rendszerét.

Spannuth_TP

A látogatás harmadik napján, Spannuth tábornok a Stefánia Palota Pódium bárjában, meghívott vendégeknek és a szakma képviselőinek tartott előadást a Bundeswehr páncélos fegyvernem és szakcsapatok kiképzési rendszeréről, majd a delegáció Tatára utazott, ahol az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál tájékoztatást kaptak a harckocsizó és lövész fegyvernemi képesség kialakításának hazai helyzetéről, a német-magyar együttműködés során eddig elért eredményekről, az osztrák és német mentorálási program tervezett és végrehajtott kiképzési feladatairól, és megtekintették a haderőfejlesztés eszközeit, objektumait.

Spannuth_Tata

A szakmai látogatás november 18-i záró napján, Takács Attila vezérőrnagy, szárazföldi haderőnemi szemlélő vezetésével, a német delegáció és a témában érintett katonai szervezetek vezetői és szakállománya részvételével, tervezői munkacsoport ülésre került sor a Stefánia Palota Gobelin termében. Az ülés témája a magyar harckocsizó és gépesített lövész katonák németországi és hazai tanfolyami-, és kötelékszintű kiképzési lehetőségeinek feltérképezése és egyeztetése volt.

Takács Attila vezérőrnagy elmondta, hogy az elmúlt napok szakmai programjának nagy tétje és jelentősége volt, hiszen azt a célt tűzték ki, hogy a lehetőségek ismeretében, megfogalmazzák a kiképzési rendszer átalakítására vonatkozó javaslatokat, előkészítsék és kidolgozzák a hamarosan érkező LYNX gyalogsági harcjármű kiképzési programjának tartalmát, valamint a jövőre előretekintve megtervezzék és megszervezzék a páncélos, lövész, tüzér tanfolyami képzéseket, amelyek elengedhetetlenek az új fegyverrendszerek kezelése szempontjából.

Ulrich Spannuth dandártábornok előadása  (6)

„Az új fegyverrendszerekkel ellátásra kerülő katonai szervezetek képzéséhez nagymértékben hozzájárul a német páncélos iskola, hiszen egy új hadikultúrát tanulhatunk meg, és vehetünk át tőlük. A technika váltás, a csúcstechnikára való áttérés náluk már lezajlott, rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, amikre nekünk nagy szükségünk van. Mindaz a tudás, amely például a MARDER páncélosról a PUMA lánctalpas harcjárműre való áttérés és rendszeresítés során felhalmozódott a Bundeswehrnél, kiemelten fontos számunkra a BTR csapatszállító harcjárműről a LYNX harcjárműre való áttérés során. Első alkalommal, jövő év júliusától egy kiképző tisztünk és egy altisztünk kezdi meg tanulmányait a német iskolában, ahonnan biztos és alkalmazható tudással fognak hazatérni. A következő évekre is megterveztük a képzésen való magyar részvételt, ezért elmondható, hogy a látogatás fő célkitűzése megvalósult” - mondta a szárazföldi szemlélő.

Kapcsolódó cikkek