Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átmeneti légvédelem

Szöveg: Trautmann Balázs |  2020. október 8. 7:19

Az amerikai védelmi tárca 1,219 milliárd dolláros megbízást adott a General Dynamics Land System vállalatnak az átmeneti megoldásnak szánt Stryker A1 IM-SHORAD mobil légvédelmi rendszer kifejlesztésére és tesztelésére.

20201002_Stryker

Az alapjármű a 8x8-as meghajtású, gumikerekes Stryker A1, mely új, a feladatnak megfelelő fegyverzetet, illetve felderítő és tűzvezető rendszereket kapott. A Leonardo DRS-szel közösen kifejlesztett prototípust még 2019-ben mutatták be. A Moog cég RIwP tornyába szerelt fegyverzetet egy 30 milliméteres XM914 Bushmaster gépágyú, egy 7,62 milliméteres M240es közepes géppuska, illetve FIM-92 Stinger infravörös önirányítású, kis hatótávolságú rakéták és AGM-114L Hellfire II-es lokátoros önirányítású rakéták alkotják. A jármű saját aktív elektronikus fázisvezérelt radarrendszert, és egy WESCAM MG-GCS optikai felderítő/célzórendszert is kapott.

A tervek szerint a sorozatgyártásra alkalmas, letesztelt IM-SHORAD-okból 144 darabot vásárol majd a hadsereg. Feladatuk a drónok, illetve az alacsonyan repülő merev- és forgószárnyas repülőgépek elleni védelem lesz.

Kép forrása: defense-aerospace.com

Címkékhaditechnika