Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália is a Heron robotrepülőgépeket választotta

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 18. 11:42

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő ausztrál katonák a közelmúltban kezdték meg az izraeli Heron robotrepülőgépek (UAV) használatát.

Az elmúlt év júliusában Kanadába látogattak, ahol megkapták a szükséges kiképzést a Heron UAV-k alkalmazását illetően. Az ausztrál és a kanadai katonák által használt Heron robotrepülőgépek nagy hasonlóságot mutatnak az 1.1 tonnás amerikai Predatorral. Míg Kanada csak lízingeli a típust, Ausztrália vásárolt is belőlük.

Az elmúlt évben Kanada a turbólégcsavaros, 4.6 tonnás izraeli Heron TP robotrepülőgépekből is rendelt hat darabot, ami képes akár 13 700 méteres magasságon is repülni. Hasznos teherként olyan szenzorokat is szállíthat, melyek részletes képet adnak a szárazföldön zajló eseményekről, akár maximális magasságból is. Egyhuzamban 36 órát képes a levegőben tölteni, ezáltal pedig komoly riválisa az amerikai MQ-9 Reaper (Predator B) robotrepülőgépnek.

Különböző európai országok, valamint India is a Heron típusú robotrepülőgépeket választotta, köszönhetően többek között annak is, hogy a Predator gyártója nem tud lépést tartani a nagyszámú megrendelések teljesítésével.