Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán nemzetbiztonsági tanácsadó tárgyalt Omar molla helyettesével

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 13. 20:39

Hamid Karzai afgán elnök nemzetbiztonsági tanácsadója júniusban tárgyalt Baradar mollával, a tálib mozgalom vezérének, Omar mollának Pakisztánban elfogott helyettesével; ezt az afgán nemzetbiztonsági tanácsadó erősítette meg a hét végén Kabulban.

„Ez nem titok" – mondta Rangin Dafdar Szpanta augusztus 12-én, vasárnap a találkozóról. „A(z afganisztáni) békéről beszéltünk és arról, hogyan működhetne közre (Baradar molla) a tálib mozgalommal a béke érdekében" – fogalmazott.

Néhány napja már keringtek Iszlámábádban olyan értesülések, hogy pakisztáni közvetítéssel tárgyalások voltak a Karzai-kormányzat és a tálib vezetés között. Az afgán kormány külföldi szövetségesei azt remélik, Kabulnak sikerül békét kötnie a tálib lázadókkal 2014 végéig, amikor a külföldi csapatok kivonulnak a muszlim országból.

Baradar molla a tálib mozgalom egyik alapítója, 2010 februárjában fogták el Karacsiban. Azóta házi őrizetben van Iszlámábádban, ahol a pakisztáni kormány engedélyével fogadhat látogatókat. A tapasztalt és tekintélyes katonai vezető Karzai elnökhöz hasonlóan a pastu népcsoport durráni ágához, a Popalzai törzshöz tartozik. Az afgán kormány azt szeretné, ha Pakisztán szabadon engedné a tálib vezetőt, hogy a fogva tartása ne hátráltassa a tárgyalásokat.