Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az embereknek érezniük kell, hogy a Magyar Honvédség értük van

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. március 10. 18:47

Különleges műveleti erők és légi eszközök infrastrukturálisan előre nem felkészített terepre történő telepíthetőségét gyakorolják a Smart Move 2023 gyakorlat résztvevő katonái Békéscsabán. A március 5-11. között zajló foglalkozássorozat március 9-én csütörtökön különleges látogatói napot tartva engedett bepillantást a különleges erők által alkalmazott forgószárnyasok megismerésére.

Az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság vezetés-irányítása alatt végrehajtott Smart Move 2023 gyakorlatot az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Különleges Légi Műveleti Osztag és a Különleges Légi Műveleti Csoport tagjai – közösen az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár kijelölt erőivel – hajtják végre. Kivételesen azonban a gyakorló feladatokat ezúttal nem a szolnoki helikopterbázisról indítják útnak, hanem a Békés Airport Kft. által üzemeltetett békéscsabai repülőtérről. A gyakorlatban résztvevő hét helikopter és kezelőszemélyzeteik ugyanis azt gyakorolják, hogy miként lehet szavatolni a biztonságos feladat végrehajtást akkor, ha nem az infrastrukturálisan jól kiépített katonai alakulat, hanem egy előre fel nem készített terep ad ideiglenes otthont a forgószárnyas erőknek.

„Ez a gyakorlat a különleges műveleti képességünk építésének egyik nagyon fontos mérföldköve. Olyan típusú kitelepülési képességet tesztelünk, amivel legkésőbb szeptemberre már szeretnénk stabilan rendelkezni” – fogalmazott dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka. Hozzátette: „nekünk nem újszerű ez a feladat, hiszen ez a képességépítés nem tegnap kezdődött. Sok újat már nem látunk, nem nagyon lepődünk már meg, éppen ezért azt gondolom, hogy őszre kész leszünk.”

_SNJ2628

Simon Péter ezredes, a gyakorlat vezetője a honvedelem.hu-nak adott nyilatkozatában aláhúzta, hogy fontosnak tartják, hogy a laktanyában történő kiképzésen túl a laktanyákon kívül, külső helyszíneken is bizonyítsák, hogy képesek a feladataik ellátására. E gondolat fontosságát érzékelve rámutatott „mert a következő fegyveres konfliktus – és soha ne legyen következő, mert én magam is háromgyermekes apuka vagyok – de ha lesz, akkor mi katonák, a magyar embereket – köztük az én három gyerkőcömet is – nem a laktanyában fogjuk megvédeni.”

Hozzátette, hogy éppen ezért – Magyarország honvédelmi miniszterének feladatszabása szerint – fokozzák a kiképzést. Teszik most mindezt azzal a hét helikopteres repülőkomponenssel, amelynek zömét azok a hightech Airbus H145M helikopterek alkotják, amelyek a jelenleg is zajló haderőmodernizáció keretében szerzett be a Magyar Honvédség. „A telepíthetőség képessége már kezünkben van, de ezt a képességet tesztelni kell. Ezt a célt szolgálja a gyakorlat” – mondta összefoglalóan Simon Péter ezredes.

_SNJ3030

Ott jártunk alkalmával a látszólag kedvezőtlen, szeles, esős időjárás ellenére szakadatlanul folyt a végrehajtás, ami kapcsán Simon Péter megjegyezte, hogy bármilyen érdekesen hangzik is, számukra éppen, hogy jó, ha rossz az időjárás, hiszen a helikoptereket és a különböző berendezéseket szélsőséges körülmények között is tudni kell működtetni.

„Ráadásul azt tudjuk, hogy az időjárás nemcsak a mi tevékenységünket befolyásolja, hanem a szemben álló félét is, úgyhogy mi kifejezetten szeretjük, ha rossz időben, egy kicsit ködös, kicsit párás, kicsit esős időben dolgozunk, mert akkor az mindenkit beszűkít. Viszont, ha mi erre fel vagyunk készülve, akkor nagyobb eséllyel tudjuk végrehajtani sikerrel a műveleteinket, úgyhogy mi örülünk az éjszakának, örülünk a rossz időnek” – mondta.

A katonai és civil kapcsolatok erősítése céljából március 9-e délutánján három óra erejére megnyíltak a békéscsabai repülőtér kapui, hogy az érdeklődők személyesen is megtekinthessék a feladatba bevont, kitelepült haditechnikai eszközöket. A katonák élete és a modern, korszerű haditechnikai eszközök iránt érdeklődő fiatalok minden, a katonaélettel kapcsolatos kérdésre választ kaphattak a repülőtéren jelenlevő MH KIKNYP 14. Hadkiegészítési és Toborzó Iroda (Békés Vármegye) toborzókatonáitól.

_SNJ2691

„Az embereknek érezniük kell azt, hogy a Magyar Honvédség értük van. Értük, a hazáért, az országért. Érezniük kell ezt az erőt, látniuk kell azokat a katonákat, akik az ország védelméért felelnek. Ez talán az egyik, és talán a legfontosabb üzenete, hogy most kinyitottuk a kapukat, és megmutatjuk a helikoptereinket, és beszélgetünk az emberekkel” – emelte ki Bali Tamás ezredes hozzátéve, hogy a másik fontos aspektus pedig a toborzás. Mint fogalmazott, nagyon fontos, hogy fenntartható képességet tudjanak építeni, hiszen az ország védelmét hosszú távon kell feltartani.