Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-főtitkár a katonai erő azonnali leállítására szólította Aszadot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 8. 9:21

Az ENSZ-főtitkár felszólította augusztus 6-án, szombaton a szíriai elnököt, hogy azonnal vessen véget a katonai erő alkalmazásának a tüntetők ellen. A főtitkári hivatal arról tájékoztatott, hogy Ban Ki Mun telefonon beszélt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és mély aggodalmát fejezte ki az elmúlt napok fokozódó erőszaka, illetve a halálos áldozatok miatt.

Az ENSZ-főtitkár elítélte az erőszakcselekményeket a civil lakosok és a biztonsági erők ellen egyaránt, és felszólította a szíriai elnököt, hogy azonnal vessen véget a katonai erő alkalmazásának a tüntetők ellen. Emlékeztette továbbá arra, hogy reformok véghezvitelét ígérte.

Ban Ki Mun hónapok óta próbál kapcsolatba lépni Bassár el-Aszaddal, de a szíriai államfő nem volt hajlandó vele beszélni. Utoljára májusban sikerült kapcsolatot teremtenie vele, s akkor is a tüntetők elleni erőszak leállítására szólította a szíriai elnököt.

A rendszerellenes tiltakozások Szíriában március közepén robbantak ki, s a kormányerők az elmúlt napokban egyre erőszakosabban igyekeztek elfojtani azokat. Egyes összesítések szerint a felkelésben eddig több mint kétezren haltak meg, javarészt tüntetők.

CímkékENSZ