Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemen partjainál megakadályozható a környezeti katasztrófa

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 15. 14:30

Sikerült biztosítani egy tankhajót, amelyre áttölthetik a Jemen partjainál rozsdásodó, Safer nevű tankerből az 1,1 millió hordónyi olajat, megakadályozandó egy esetleges környezeti katasztrófát – közölte az ENSZ.

A világszervezet szakértői már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy egy olajszivárgás miatt megsemmisülhet Jemen vörös-tengeri halállománya, a tisztítási munkálatok pedig mintegy húsz milliárd dollárba kerülnének.

Ugyanakkor miközben az ENSZ pénzt próbált előteremteni az olaj áttöltésére, a tankerárak az egekbe szöktek, nagyrészt az Ukrajna elleni orosz háború nyomán. David Gressly, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora szerint időközben sikerült a kívánt összeg túlnyomó részét, vagyis kilencvenöt millió dollárt előteremteni. Hozzátette: további harmincnégy millió dollárra lenne még szükség a projekt megvalósításához. Achim Steiner, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) vezetője szerint az új tankert már áprilisban útnak indíthatják, s az áttöltés május elején meg is valósulhat.

A világszervezet tisztségviselői régóta figyelmeztettek arra, hogy ha az 1976-ban gyártott hajó léket kap vagy felrobban, akkor az négyszer akkora környezetszennyezést okoz, mint az Exxon Valdez 1989-es katasztrófája Alaszkánál. A jemeni kormányerők és a húszi lázadók évek óta vitáznak azon, kit terhel a felelősség a hajó rakományáért. A húszik sokáig nem engedélyezték az ENSZ szakértőinek a hajó vizsgálatát, a tankerre ugyanis alkualapként tekintettek a kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalícióval folytatott tárgyalásaik során.