Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Unió két évvel meghosszabbította Maliban szolgálatot teljesítő missziójának mandátumát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. január 12. 9:19

Az Európai Unió két évvel meghosszabbította Maliban szolgálatot teljesítő missziójának jelenlétét és 89 millió euró (mintegy 32 milliárd forint) költségvetést biztosít számára 2023 januárjáig - közölte az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata január 11-én, hétfőn.

Az Európai Unió civil missziója (EUCAP Sahel Mali) a Száhel-övezeti ország belső biztonságának és a békéjének fenntartásához nyújt segítséget. A közel 150 uniós szakértővel működő, bamakói központú uniós szolgálat tevékenysége az ország biztonsági erőinek kiképzésére irányul. Stratégiai tanácsadást ad Mali érintett minisztériumainak a biztonsági ágazat reformja érdekében.

A mali misszió 2014 áprilisa közepén kezdte meg működését. A misszió parancsnokságának székhelye az ország fővárosában, Bamakóban van, és az ott dolgozó személyzet 2019. március 1-jétől 144 nemzetközi alkalmazottat és 65 helyi alkalmazottat számlál. A polgári közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) területére fókuszáló uniós missziók Száhel-övezeten belül az EUCAP Száhel Mali misszió célzott tevékenységeket is folytat a stratégiai tanácsadás és a képzés területén Mauritániában, Nigerben, Burkina Fasóban és Csádban, egy 2018 decemberében módosított operatív terv szerint.

Jelenleg két másik KBVP-misszió is működik a térségben. Az EUTM Mali misszió, amely a mali fegyveres erők átszervezéséhez járul hozzá kiképzésekkel és tanácsadással, valamint az EUCAP Száhel Niger misszió, amely a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelmet segíti Nigerben.