Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az íjász, baka, kertész, avagy a vegyivédelmi alakulat sokoldalú katonanője

Szöveg: MH GAVIK | Fotó: Lászlóné Danyi Marianna főtörzsőrmester archívuma |  2021. március 8. 12:10

Lászlóné Danyi Marianna törzsőrmester, az MH Görgei Artúr Vegyvédelmi Információs Központ (MH GAVIK) személyügyi beosztottja mindamellett, hogy szerződéses katona, egyben feleség, édesanya, anyós, kertész, szabadidejében pedig íjat sem rest a kezébe fogni.

GAVIK_nőnap (2)

Marianna 1988. május 21-én, Tápiószecsőn mondta ki a boldogító igent férjének, Sándornak, aki akkor hivatásos vadász volt. „Az csupán a véletlen műve, hogy a házasságunk évfordulója a honvédelem napjára esik, hiszen ez a nap csak 1992-től számít katonai ünnepnek” - meséli a törzsőrmester. Elmondása szerint házasságuk valódi gyümölcse két nagyfiuk, Alex és Robin, akikre – bár eltérő egyéniségek – mindig számíthatnak. Alex egy éve nősült meg, így izgatottan várják, hogy tovább bővüljön a család.

Párja a vadászat helyett immár műszaki menedzserként dolgozik, Marianna pedig 1997 óta szolgál a Magyar Honvédségnél, kezdetben civilként, két éve már katonaként. A tözsőrmester tagja egy kizárólag honvédségnél dolgozó katonák és civilek által alkotott egyesületnek is, amellyel színdarabokat, illetve táncos műsorokat adnak elő. „Produkciónkkal 2011-ben sikerült a közönségdíjat is elnyerni a Lehet egy csillaggal több című honvédségi tehetségkutató versenyen” - emlékezik vissza.

Marianna egész életét végig kísérte a honvédelem ügye. Házassági évfordulója mellett a szülei is példát mutattak számára, akik közalkalmazottként dolgoztak a Magyar Honvédségnél, egészen a nyugdíjas évekig.

„Elkerülhetetlen része lett az életemnek a sereg, hiszen gyermekként a szüleim évente többször is elvittek a helyi – tápiószecsői – laktanya rendezvényeire, gyermektáboraiba. Emlékszem, hogy a közel kétszáz fős laktanyában csak három hölgy szolgált altisztként. Történelmünk során mindig a férfiakat emelték ki a háborúk kapcsán, de gondoljunk csak Zrínyi Ilonára vagy Szilágyi Erzsébetre, akiknél valóban igaz a mondás, miszerint: minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő” - fogalmazott Danyi törzsőrmester, hozzátéve: „egyszerűen beszippantott a szakma”.

GAVIK_nőnap (4)

A honvédség terelte őt a katonai igazgatás felé is, aminek köszönhetően 2011-ben a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaságtudományi Karán végezte el az Emberi Erőforrás szakot. 2014 óta teljesít szolgálatot az MH GAVIK-nál, személyügyi beosztottként. A korábbi szolgálati helyei – például az egykori HM Gazdasági és Tervezési Hivatal és az MH Haditechnikai Ellátó Központ – mellett, a tápiószecsői laktanyában eltöltött hosszú évek elegendő tapasztalatot nyújtottak ahhoz, hogy 2018-ban parancsnoka egyenruhás beosztást ajánljon fel számára. „Ráadásul a személyügyi feladatokon belül katonai igazgatás tekintetében te képviseled az alakulatot!” – idézi parancsnoka szavait a törzsőrmester.

„Jelenlegi alakulatom az egyik legkisebb létszámú szervezet a honvédségen belül, már-már családnak tekinthető, ahol mindenben támogatjuk egymást. Otthon elfogadták, hogy veszélyhelyzet vagy rendkívüli jogrend idején tőlük távol is teljesíthetek szolgálatot. Az biztos, hogy a katonai hivatásnál a komfortzóna más értelmet nyer, ehhez elkötelezettnek kell lenni” - hangsúlyozza.

GAVIK_nőnap (3)

Marianna otthon is aktívan szeret kikapcsolódni, meseszép kertjében tud pihenni igazán. Mint mondja: a kertészkedést is csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a magyar Otthonok és Kertek Magazin több oldalas fotó sorozata és cikkei, ahol bemutatták kertjüket, miután a BBC Kertvilág kertészeti versenyén a László család első helyezést ért el.

A sokoldalú katona az íjászatban is jeleskedik. „A 2000-es évek elején női ágazatban országos bajnokságot is nyertem” – emlékszik vissza. Mára az íjászkodás megmaradt hobbinak, közös családi kikapcsolódásként, azonban odafigyel, mert ahogyan az íjász mondás is tartja, „az erősen felvont íj hamar elpattan” – tisztában van vele, hogy semmit sem szabad túlzásba vinni.