Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az INLA leszerelte teljes fegyverzetét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 8. 15:27

Újabb észak-írországi félkatonai szervezet jelentette be hétfőn, hogy leszerelte teljes fegyverzetét. Az ír sziget egyesítéséért küzdő katolikus mozgalom egyik legradikálisabb csoportja, az Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (INLA) szóvivője, Martin McMonagle sajtóértekezleten közölte: a szervezet úgy látja, hogy a fegyveres harcon kívül már más lehetőségek is vannak „a forradalmárok” számára céljaik elérésére.

Hozzátette ugyanakkor: az INLA nem kér elnézést a konfliktusban korábban általa játszott szerepért.

A csoportot legalább 111 gyilkosságért tartják felelősnek. Az INLA áldozatai között volt Airey Neave, a brit Konzervatív Párt néhai alsóházi képviselője és északír-ügyi felelőse, akinek kocsijába 1979-ben a szervezet pokolgépet csempészett. A robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor Neave elhagyni készült a brit parlament londoni épületének parkolóját.

A legnagyobb katolikus britellenes milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) már 2006 végén bejelentette, hogy teljesen felhagy a fegyveres tevékenységgel, és politikai eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért.

Az IRA három évtizednyi terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is háromezer halottja volt, köztük hétszáz brit katona.