Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki kormányfő nem szab határidőt az amerikai csapatok kivonásának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 18. 11:47

Mohammed asz-Szudáni iraki kormányfő védelmébe vette az amerikai katonák jelenlétét országában, és nem szabott meg határidőt a kivonásukhoz a The Wall Street Journalnak adott, az amerikai napilap január 15-ei, vasárnapi számában megjelent interjúban.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló iraki egységeket kiképző és támogató amerikai és NATO-erőkre utalva, amelyek többnyire távol maradnak a harcoktól, Szudáni kijelentette, hogy továbbra is szükség van a külföldi erőkre. „Az Iszlám Állam felszámolása további időt igényel” – mondta a miniszterelnök az interjúban. Az októberben hivatalba lépett Szudáni azt mondta a lapnak, hogy a jövő hónapban magas szintű tárgyalóküldöttség Washingtonba küldését tervezi.

Hozzátette: Irak hasonló kapcsolatokat szeretne Washingtonnal, mint Szaúd-Arábia és más Öböl-menti kőolaj- és földgáztermelő államok. „Nem tartom lehetetlennek, hogy Irak jó kapcsolatokat ápoljon Iránnal és az Egyesült Államokkal” – mondta Mohammed asz-Szudáni a The Wall Street Journalnak.