Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiúzok Táborfalván - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. január 18. 10:13

A KF41 Lynx (Hiúz) típusú gyalogsági harcjárművel tartott több hetes vezetési gyakorlatot a múlt év végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt állománya Táborfalva térségében.

MH_202301_borito

Mint ismert, hazánk 2020 szeptemberében összesen 218 darab KF41 Lynx beszerzéséről írt alá szerződést a német Rheinmetall vállalattal. A kontraktus tartalmazta továbbá, hogy a gyalogsági harcjárművek nagy többségét, 172 lánctalpast a düsseldorfi székhelyű hadiipari óriáscég és a magyar állam által létrehozott vegyesvállalat Zalaegerszegen felépülő üzemében készítik majd el.

A hazánk számára gyártott első példányt 2022. október 15-én, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár laktanyájában, az önkéntes katonai szolgálatot vállaló közel 250 fiatal ünnepélyes eskütételén mutatták be és adták át. Másnap pedig a fővárosi Hősök terén rendezett toborzónapon a szélesebb közönség is megtekinthette a Lynx-et, melynek tesztelését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen szolgáló katonái kezdték meg. A háromfős személyzet (járművezető, irányzó, parancsnok) által működtetett harceszköz egyik fő erőssége a moduláris felépítés, melynek köszönhetően az alapjain kialakítható egyebek mellett csapatszállító, parancsnoki, felderítő, sebesültkimentő vagy éppen műszaki mentő változat is. A harckész Lynx 45 tonna tömegű, hossza 8,49 méter, szélessége 3,8 méter, magassága pedig 3,73 méter – bár ez utóbbi erősen függ a járműtestre szerelt torony vagy más felépítmény méretétől. A meghajtásról egy automata váltóval összekapcsolt, 1463 lóerős, hathengeres Liebherr D9612 turbódízel motor gondoskodik. A homlokpáncélzat ellenáll a 30 milliméteres gépágyú tüzének, míg az oldalirányú védelem a 14,5 milliméter űrméretű nehézgéppuska páncéltörő lövedékei, illetve a járműtől legalább 25 méter távolságban robbanó 155 milliméteres tüzérségi lőszerek ellen hatásos.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 20-án, pénteken megjelenő számában!