Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Doni Hősök Emléktúra a Duna mentén

Szöveg: Szendrei-Nagy Anita hadnagy | Fotó: a zászlóalj felvételei |  2023. január 18. 8:56

Horváth Kornél százados, katolikus tábori lelkész vezetésével január 12-13. között Doni Hősök Emléktúrán vett részt az MH Ludovika Zászlóalj hivatásos és honvéd tisztjelölti állománya.

Lukdovika Don emlektura (6)

A közel 50 kilométeres útvonal Kornél atya szülővárosán, Ráckevén és a környező településeken át vezetett. A túra alatt a ludovikások részesei lehettek a polgármesterek vendégszeretetének, a szigetbecsei második világháborús emlékmű magasztos felavatásának és hiteles történeteket hallhattak a 80 évvel ezelőtti eseményekről.

Szigetbecsén, Ráckevén és Tökölön is gyertyagyújtással, koszorúzással és katonai tiszteletadással emlékeztek a Don kanyarban elesett magyar katonákra, munkaszolgálatosra, a távoli hómezőkön megfagyottakra és a nagyon kevés hazatérőre. Melegséggel töltötte el a túra résztvevőit, hogy a csekélyebb lélekszámú településeken is mély tisztelettel őrzik az elesettek emlékét és milyen nagyfokú a törekvés arra, hogy a fiatal nemzedék mélységében és összefüggéseiben láthassa, érthesse a doni tragédiát és ebből merítve törekedjen a béke fenntartására.

Az emléktúra egyik eseményeként Triznya Arnold hadnagy előadást tartott a résztvevőknek: átfogó képet adott az akkori politikai helyzetről, a katonai vezetésről, és kutatásainak hála a jelenlévők szívbe markoló részleteket hallhattak a túlélők történeteiből, levelezéseiből.