Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Iszlám Állam bejelentette vezetője halálát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 3. 17:19

Az Iszlám Állam nevű nemzetközi terrorhálózat november 30-án, szerdán megerősítette, hogy vezetője, Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi meghalt.

A dzsihadista szervezet szóvivője a Telegramon bejelentette azt is, hogy már választottak maguknak új vezetőt Abu al-Huszein al-Huszeini al-Kurasi személyében. A tájékoztatás szerint Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi harcban esett el, de sem részleteket, sem halálának időpontját nem közölték.

Abu al-Haszán al-Hasemi al-Kurasi a terrorszervezet harmadik „kalifája” volt. 2022 márciusában került a dzsihadisták élére. Elődeit, Abu Ibrahim al-Hasimi al-Kurasit, illetve a hírhedt Abu Bakr al-Bagdadit az amerikai különleges erők ölték meg.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője üdvözölte a terroristák vezérének halálát. Az amerikai hadsereg szerdán közzétett nyilatkozata szerint Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasit a Szabad Szíriai Hadsereg művelete során ölték meg a dél-szíriai Daraa tartományban még október közepén. „Az Iszlám Állam továbbra is fenyegetést jelent a térségben” – húzta alá az amerikai haderő közel-keleti térségért felelős parancsnoksága (CENTCOM) közleményében. „A CENTCOM partnereivel továbbra is az Iszlám Állam tartós vereségére összpontosít” – tette hozzá.

A hadsereg egyik szóvivője szerint amerikai katonák nem vettek részt a török haderővel szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg – mérsékeltnek mondott – ellenzéki ernyőszervezet műveletében.

A Kurasi név Mohamed próféta törzsére utal, amelyre az önjelölt kalifák a saját legitimitásukat igazolandó hivatkoznak.