Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új francia páncélozott terepjáró jobb

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 22. 8:35

A francia hadsereg átvette az első 30 darab PVP (Pétits Véhicule Protégé) páncélozott terepjáróját. A PVP program még 2001-ben indult, megelőzvén az afganisztáni és iraki eseményeket.

Az eredetileg tervezett 314 darab jármű helyett épp az említett két hadszíntér tanulságai miatt, a megrendelés volumenét 2004-ben durván háromszorosára – 933 darabra – emelték. A járművet a motor kivételével, amelyet az olasz IVECO biztosít, teljes egészében Franciaországban állítják elő. A PVP-ket 150 millió euróért szerzik be.

A jármű egy 4×4 kerék meghajtású terepjáró, amely kis mérete ellenére meglehetősen védett. Ezt sikerült úgy megoldani, hogy a passzív védelem okozta súlytöbblet nincs rossz hatással a jármű viselkedésére, ellentétben az amerikai páncélozott Humvee-kal. A páncélzat pontos összetétele ismeretlen, annyi azonban tudható, hogy kompozit páncélzatról van szó. A védelem nem csupán az utaskabinra korlátozódik, hanem a motort is hasonlóan “körbebástyázták". Az abroncsok nyomása állítható, szükség esetén pedig lapos kerékkel is biztonságosan lehet vele haladni. Így tulajdonképpen nincs az a géppuska vagy élő erő elleni akna, amely megállíthatná. Természetesen ennél erősebb fegyverek ellen már nem nyújt védelmet.

A jármű moduláris felépítésű, így a személyszállító verzióból könnyen “katonai pick-up" varázsolható, amely 750 kilogramm teher szállítására alkalmas. A vonóhorog segítségével további 750 kilogramm teher mozgatására van lehetőség. A jármű orrába egy 160 lóerős, 2,8 literes négy hengeres IVECO dízel motor került. Szükség esetén a tetőre egy 7,62 mm-es géppuska szerelhető. A PVP-k könnyedén szállíthatóak C-130 Hercules-el, de még a kiöregedett C-160-ba is beférnek, a jövendő A400M-ről nem is beszélve.

CímkékAfganisztán