Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az USA megbontotta a hadászati egyensúlyt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 10. 18:46

Az Amerikai Egyesült Államok megbontotta a katonai egyensúlyt Oroszországgal, amikor úgy döntött, hogy rakétapajzsának egyes elemeit Lengyelországba telepíti – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy interjúban.

“Varsó kétségtelenül nem értette meg, hogy egy nagyon veszélyes játék részévé vált. A Washington és Moszkva közötti katonai egyensúly megbomlott az Egyesült Államok hibájából" – mondta.

A Kreml véleményét hangoztatva Lavrov kijelentette, hogy Lengyelország a rakéták befogadásával “bosszút állt" Oroszországon, amiért az megvédte állampolgárait Dél-Oszétiában. “Ez meglehetősen kicsinyes viselkedés, ráadásul politikai hiba" – mondta a Polska című napilapnak.

A lengyel tévének nyilatkozva Lavrov békülékenyebbnek mutatkozott. Kijelentette, hogy az ilyen látogatások lehetővé teszik az orosz-lengyel kapcsolatok fejlesztését. Donald Tusk lengyel kormányfő azt várja a megbeszélésektől, hogy sikerül csökkenteni a feszültséget Varsó és Moszkva között. A találkozók nem csak Lengyelország, hanem az egész Európai Unió számára fontosak – tette hozzá ehhez a kabinetfőnöke.