Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun élesen bírálta az iráni elnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 18. 18:58

Élesen bírálta az ENSZ főtitkára Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök legújabb Izrael-ellenes kirohanását. Megdöbbentők ezek az (Iránban elhangzott), Izrael létét fenyegető kijelentések – közölte Ban Ki Mun szóvivője útján New Yorkban.

Az ENSZ-főtitkár elítélti e sértő, lázító kijelentéseket. A régió vezetőinek inkább csillapítaniuk kellene a feszültséget, és nem tovább szítani – közölte a világszervezet első embere.

Augusztus 17-én, pénteken Teheránban több ezren szidalmazták Izraelt és az Egyesült Államokat az államilag szervezett Jeruzsálem-napi megmozduláson. Az emléknapot minden évben megtartják az iszlám köztársaságban azóta, hogy Izrael 1967-ben elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet.

Ahmadinezsád kijelentette a tüntetők előtt, hogy a zsidó állam egy “rákos daganat", amelynek nincs helye egy jövőbeli Közel-Keleten. Az iráni állami sajtó idézte Hamenei ajatollahot, Irán legfőbb vezetőjét, aki azt mondta, egy nap Izraelt visszaadják a palesztin népnek, és a zsidó állam megszűnik létezni.

Iránban azután hangzottak el ezek a kijelentések, hogy az izraeli sajtóban megjelentek olyan értesülések, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt katonai csapást mérhet az iráni atomipari létesítményekre.