Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bázislátogatáson az USAFE parancsnoka

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. február 23. 9:30

Hivatalos szakmai látogatása részeként Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison is járt Jeffrey L. Harrigian vezérezredes, az amerikai légierő Európában állomásozó erőinek (USAFE) parancsnoka és az általa vezetett delegáció.

20210222-Harrigian-vezds-kecskmemet (2)

A vendégeket magyar részről - mások mellett - Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője fogadta és kísérte a programok során. Az első napon a delegáció a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett egyik Airbus H145M helikopterrel repült Veszprémbe, hogy megtekintse az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központot.

A látogatás második napján Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka mutatta be az alakulatot, annak felépítését, feladatait, valamint jövőbeli feladatait. Ezt követően a vendégek megtekintették az alakulatnál megvalósult infrastrukturális beruházásokat és fejlesztéseket, megismerkedtek a hadrendben lévő, valamint a korábbi repülőgéptípusokkal.

20210222-Harrigian-vezds-kecskmemet (5)

Harrigian vezérezredes - aki maga is F-22 Raptor típuson vadászpilóta - kiképzési repülés keretében testközelből ismerhette meg a JAS39 Gripen képességeit is.

A látogatás végén az USAFE parancsnoka elismerően nyilatkozott a Magyar Honvédség, azon belül a légierő fejlesztéseiről és biztosította támogatásáról a magyar felet a jövőbeli még hatékonyabb szakmai együttműködés érdekében.