Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: a biztonság és a béke a legfontosabb az emberiség számára

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kertész László |  2020. október 1. 19:36

Nyugállományú katonáknak és honvédségi nyugdíjasoknak tartott előadást a haderő aktuális kérdéseiről, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részleteiről Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 1-én, csütörtökön Győrben.

20201001_Győr (2)

„Nagy tisztelettel tartozunk az elődeinknek, önöknek, akik a nehéz helyzet ellenére eljöttek erre a tájékoztatóra. Mindent önöktől tanultunk és ezt nem szabad elfelejtenünk, ápolni kell ezt a köteléket. Közösen kell gondolkodnunk a jelen és a jövő kihívásairól, illetve kölcsönösen kell támogatnunk egymást. Nem szabad elfelejtenie az idősebb generációnak, hogy jelen korunk magyar katonái bizony műveleti területeken is teljesítettek és teljesítenek szolgálatot, például Irakban vagy éppen Afganisztánban” – mondta a honvédelmi tárca vezetője.

Benkő Tibor tájékoztatójában rámutatott: az elmúlt évtizedekben a haderő létszámának csökkenésével együtt katonai képességeket is elveszítettünk. 1990 és 2014 között a katonai szervezetek száma és a haderő költségvetése mellett, a hadra fogható technikai eszközök is csökkenő tendenciát mutattak.

20201001_Győr (4)

„Azóta katonai képességeket építünk és szeretnék elérni, hogy a katonákat, a rendet, a fegyelmezettséget minél jobban megbecsülje a társadalom. Szeretteinket, hazánkat, a magyar emberek biztonságát és békéjét megvédjük, akár az életünk árán is. Erre tettünk esküt, ahogyan annak idején minden katona. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célja, hogy képességeink ezt lehetővé tegyék” – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A rendezvényen az is elhangzott, hogy a minket körülvevő biztonsági környezet gyorsan változik. A miniszter emlékeztette a hallgatóságot a délszláv válságra, amikor határainkon túl, és azokhoz nagyon közel, igen gyorsan megváltozott a helyzet. Hozzátette: abban a régióban még manapság is csak viszonylagos a béke.

20201001_Győr (1)

„A biztonság és a béke a legfontosabb az emberiség számára. Az instabil államokból érkező illegális migránsok komoly veszélyt jelentenek, hiszen egészen más kultúrkörben szocializálódtak, mint mi. Járványügyi szempontból ez a veszély pedig csak fokozódik” – szögezte le Benkő Tibor. Elhangzott: hazánknak a térség meghatározó erejét kell képviselnie, figyelemmel - többek között - a NATO hármas cikkelyére is, amely kimondja: minden nemzet köteles olyan védelmi képességet építeni, amellyel meg tudja óvni saját magát.

Benkő Tibor szerint nagyon fontos, hogy a Magyar Honvédségben „hazájukat szerető, kiválóan felkészített, legmodernebb technikai eszközöket használó, digitális katonák szolgáljanak.”

20201001_Győr (5)

A hallgatóság az új katonai életpályamodell, a Honvéd Kadét Program és az önkéntes tartalékos rendszer mellett képet kaphatott a kibervédelemről, valamint a hazai hadiipar feltámasztásának fontosságáról, amely erősíti hazánk gazdaságát is. „A fegyvergyártás akkor ér valamit, ha aztán a termék nemzetközi piacon is megállja a helyét. A hazai hadiipar fejlesztési irányai a távlatokban pedig pontosan ilyenek” – vélte a honvédelmi miniszter.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel kapcsolatosan Benkő Tibor elmondta: a modernizáció részben itt is maga után vonja azt, hogy a régi technika kikerül a rendszerből. „Méltóképpen kell elköszönni többek között majd a KUB légvédelmi rakétarendszertől is” – mondta a tárcavezető. Hozzátette: a modern légvédelmi rakétakomplexum beszerzése is folyamatban van, és itt is arra törekednek, hogy „ebből profitáljon az ország, új munkahelyek teremtődjenek.”

20201001_Győr (3)

Az obsitos programról szólva a tárcavezető elmondta: annak keretében banki, illetve egyéb vásárlási kedvezményeket is igénybe vehetnek majd a nyugállományú katonák. Meggyőződése szerint az aktív szolgálattól elköszönt katonák, polgári alkalmazottak számára továbbra is fontos ügy a haza védelme, emiatt komoly szerepet kapnak a hazafias nevelésben, a példák továbbadásában, így a Magyar Honvédség állományának bővítésében is. A toborzás során érkezett visszajelzések alapján a jelentkezők 40 százaléka szüleitől, nagyszüleitől, vagy más katonaviselt rokontól, ismerőstől hallottak alapján döntött a katonai pálya mellett. Az új katonai életpályamodellben – a korengedményes nyugdíjrendszer megszűnése miatt – is tekintettel lesznek az idősebb korosztályra. Nyilvánvaló, hogy a fizikai képesség csökkenése idővel behatárolja a katonai szolgálat lehetőségeit, de például az ifjúság honvédelmi nevelésében nagy szerepet kapnak azok, akik már több évtizedet szolgáltak a haderőben. A miniszter korábbi előadásaiban már elhangzott: tervben van egy honvédségi nyugdíjas otthon kialakítása is, ennek kapcsán igényfelmérés folyik.

A koronavírus kiváltotta járványhelyzettel kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott: a vírus elleni küzdelem nem csak az ország vezetése, hanem minden állampolgár számára komoly kihívás. Hozzátette: egyelőre csak a vonatkozó szabályok fegyelmezett betartása segíthet megőrizni egészségünket.

20201001_Győr (6)