Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biden az Emlékezet Napján koszorúzott az arlingtoni nemzeti sírkertben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 1. 19:35

Joe Biden amerikai elnök május 31-én, hétfőn, az Emlékezet Napján (Memorial Day) megkoszorúzta az Ismeretlen Katona emlékművét az arlingtoni nemzeti sírkertben.

Az elnök, Kamala Harris alelnök és házastársaik együtt vettek részt a megemlékezésen az Egyesült Államok szövetségi ünnepén. A nemzeti sírkertben jelen volt Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is. Az Emlékezet Napján a háborúkban meghalt, eltűnt vagy fogságba esett amerikai katonákról emlékeznek meg az Egyesült Államokban.

„Fáj az emlékezés, de sokszor segíthet a gyógyulásban” - fogalmazott beszédében az elnök. Az elesett hősökről szólva Biden azt mondta: „Azért lehetünk ma szabadok, mert ők bátrak voltak. Akik előtt ma tisztelgünk, az életüket adták ezért az országért, de a szívünkben örökké élnek” - tette hozzá. Az elnök a beszédében a demokrácia fontosságára hívta fel a figyelmet. „Ez a nemzet egy eszmére épült. A mindenki számára elérhető szabadság és lehetőség eszméjére” - mondta Biden. Hozzátette: a demokrácia akkor virágzik, ha az állampolgárok szavazhatnak, amikor sajtószabadság van és mindenki számára egyenlő jogokat biztosítanak. „Az amerikai hősök nemzedékről nemzedékre azért jelentkeznek, hogy részt vegyenek a harcban, mert megértik az igazságot, amely minden amerikai szívben él: hogy a szabadság, a lehetőségek és az igazságosság sokkal nagyobb valószínűséggel valósul meg egy demokráciában, mint egy autokráciában” - fogalmazott az elnök.

Az előző amerikai elnök, Donald Trump a honlapjára feltöltött közleményében emlékezett „az elesett hősökre, akik a legnagyobb áldozatot hozták meg hazájukért”. Trump emlékeztette az amerikaiakat, hogy „mindazok, amik vagyunk”, nekik köszönhető. A volt elnök úgy fogalmazott: „Azokra az elesett hősökre emlékezünk, akik a nemzetünk, a családjaink, a polgáraink és a szent szabadságunk oltárán áldozták fel az életüket. Mély odaadásuknak, acélos elszántságuknak és hazaszeretetük tisztaságának nincs párja az emberi történelemben”.

Az Emlékezet Napját minden évben május utolsó hétfőjén tartják. Hagyománya 1868-ig, az amerikai polgárháború utáni időszakig nyúlik vissza, igaz, akkor még a Díszítés Napjának nevezték. Az unionisták (az északi államok szövetségének tagjai) alapították meg, hogy ezen a napon az amerikaiak a polgárháború valamennyi unionista áldozatának sírját feldíszítsék virágokkal. Az északiak és a déliek évtizedekig külön-külön emlékeztek halott katonáikra, de aztán a 20. század elejére az emlékezés már közös lett, s 1906-ban megtartották az első Emlékezet Napját.