Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatünnep Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: a szerző felvétele |  2021. június 1. 18:13

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint annak jogelőd szervezetei megalakulásának évfordulójáról emlékeztek meg május 28-án, Székesfehérváron.

csapatünnem_gyimi

Tizenhét évvel ezelőtt, 2004. május 28-án az évtizedeken át szorosan együttműködő katonai szervezetekből - az MH 43. Nagysándor József Híradózászlóaljból és az MH 5. Alba Regia Vezetésbiztosító Zászlóaljból - megalakult az MH 43. Vezetéstámogató Zászlóalj, amely 2007. január elsejétől működik a mai formájában és elnevezésével.

A csapatünnep alkalmából írt köszöntő levelében Korom Ferenc vezérezredes elismerését fejezte ki az ezred hivatásos és szerződéses katonái, honvédelmi alkalmazottai, munkavállalói, valamint tartalékosai számára. Kiemelte a példaértékű hozzáállást, a felelősségteljes munkát, amelyet az alakulat katonái a kijelölt egészségügyi létesítmények támogatása, a rendelőintézetekben megalakított oltópontok ideiglenes megerősítése során, továbbá a Határzár II.- és a Közös Akarat elnevezésű határvédelmi feladatokban, valamint a jelenlétfokozó közterületi járőr szolgálat során tanúsítottak. Korom vezérezredes méltatta a fehérvári alakulat „Acélkocka” altiszti szakmai tanfolyam szervezése és levezetése érdekében végzett munkáját. Az ezred sport területén elért eredményeit is hangsúlyozta, hiszen a katonai alakulat életének egyik pillérét alkotja évek óta ez a terület. Felhívta a figyelmet a székesfehérvári Árpád Technikum, Szakképző iskola és Kollégiumban szeptembertől induló kadétképzésre, amely „kulcsterület lesz a fiatalok honvédelmünkbe történő bevonásánál”.

Az idei rendezvény rendhagyó módon az „Év katonája” díjak átadásával vált különlegessé. A kitüntetést Vokla János ezredes, az alakulat parancsnoka alapította, amelyet a díjazottak egy évig viselnek. Az „Év tisztje” címet Bátor Tamás őrnagy, az ezred hálózati rendszermenedzsment központjának parancsnoka kapta, az „Év altisztje” kategóriában pedig Vass László főtörzsőrmester, az alakulat törzstámogató szakaszának szakasz altisztje lett a díjazott. Az „Év legénységi katonája” elismerést Surogi János szakaszvezető, az élelmezési ellátóraj gépkocsivezetője, míg az „Év honvédelmi alkalmazottja” díjat Szabó Marianna vehette át, aki az alakulat logisztikai főnökségén dolgozik tervező zászlósi beosztásban.

Az elismeréseket Vokla ezredes távollétében Koronczai Tibor alezredes és Balogh Rezső alezredes, az ezred parancsnokhelyettesei adták át.