Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba és gránát

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Török Péter törzsőrmester és a szerző felvételei, Ferkó Zoltán zászlós |  2022. augusztus 1. 9:52

Robbanótesteket hatástalanítottak az elmúlt napokban az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei Sopron és Csém környékén.

Sopron

Erdészek értesítették a rendőrséget arról, hogy Sopron határában, a Dudlesz-erdőben légibombához hasonló tárgyat találtak. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei a helyszínen megállapították, hogy egy SD 50 típusú, ötven kilogrammos, világháborús eredetű német légibomba szunnyadt az aljnövényzet által részben eltakarva. A robbanótest nem tartalmazott gyújtószerkezetet, így az alakulat katonái elszállították azt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Csém

A településhez közeli szántóföldön, feltételezett robbanóeszközre bukkantak mezőgazdasági földmunkák során az elmúlt napokban. A helyszínre érkezett tűzszerész járőr parancsnoka megállapította, hogy egy 203 milliméteres szovjet betonromboló gránát került elő kilőtt, de szállítható állapotban. A katonák elvitték és egy arra alkalmas robbantási területen meg is semmisítették a veszélyes világháborús robbanótestet.