Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsú a volt parancsnoktól

Szöveg: Juhász László százados |  2011. december 11. 16:38

Búcsúzni mindig fájdalmas! A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái a napokban vettek végső búcsút egykori parancsnokuktól, Hunyadi Ferenc nyugállományú vezérőrnagytól, aki 83 éves korában hunyt el.

Egy mozgalmas, feladatokkal teli és aktív életút ért véget, amit a temetésen Kovács István nyugállományú vezérőrnagy, a szentesi alakulat későbbi parancsnoka elevenített fel. Hunyadi Ferenc nyugállományú vezérőrnagy 1928. április 19-én született Gáborján. 1948. március 1-én vonult be sorkatonai szolgálatra Budafokra. Itt erősödött meg benne az az elhatározás, hogy katonatisztként szolgálja a hazát. Elvégezte a Kossuth Akadémiát, és 1949-ben alhadnagyként került első műszaki tiszti beosztásába Bajára, a Műszaki Kiképző Táborba.

Az évek során számos beosztást töltött be. 1962-ben nevezték ki Szentesre a 39. Műszaki Utász Dandár parancsnokának, és előléptették alezredesnek. Hét évet töltött a dandár élén, amikor kiemelkedő parancsnoki munkája elismeréséül ezredessé léptették elő, és áthelyezték a Magyar Néphadsereg Műszaki Főnökséghez.  1979-től 1984-ig, nyugállományba vonulásáig a néphadsereg műszaki főnöke volt. Ez idő alatt léptették elő vezérőrnagyi rendfokozatba.

A búcsúztatón elhangzott: kemény, de emberséges parancsnok volt, aki a családja mellett a műszakiak nagy családjának szentelte élete egy jelentős részét. Katonai pályája alatt tizenhatszor részesült elismerésben.

Nyugállományba vonulását követően Szentesen telepedett le családjával, azonban nem hagyott fel a közösségi élettel. Alapítója és aktív résztvevője volt a Honvédők Bajtársi Egyesülete szentesi szervezetének. 

A szíve gyakran húzta vissza a műszakiakhoz, a volt kollégákhoz. Rendszeresen részt vett a laktanyai műszaki napokon, a különféle találkozókon.

Fotó: Archív