Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Castro következetességre intette Obamát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 7. 11:35

Raúl Castro kubai elnök arra kérte amerikai kollégáját, Barack Obamát, hogy legyen következetes terroristaellenes politikájában, vagyis lépjen fel keményen azokkal a kubaiakkal szemben is, akik az Egyesült Államokat kiindulópontként felhasználva Kuba ellen hajtanak végre terrorakciókat, illetve erre készülnek.

Castro szerdán a terrorizmus áldozatainak kubai napján mondott beszédében említést tett Orlando Boschról és Luis Posada Carrilesról, akik szerinte az amerikai Központi Hírszerző Hivatal, a CIA ügynökeiként büntetlenül élnek az Egyesült Államokban, holott részesei voltak 1976 októberében egy kubai utasszállító repülőgép elleni támadásnak, amelyben 73 ember vesztette életét.

Castro ugyanakkor követelte, hogy engedjék szabadon azt az öt kubait, akiket 2001-ban kémkedés vádpontjai miatt az Egyesült Államokban súlyos börtönbüntetésre ítéltek. Ezek a kubaiak a Miamiban tevékenykedő Castro-ellenes emigráns körökbe férkőztek be, és a kommunista szigetországban a terrorizmus elleni harc hőseinek tartják őket.

A kubai elnök azt is nehezményezte, hogy országa szerepel a terroristának megbélyegzett államok amerikai listáján. Castro leszögezte, hogy Kuba területét sohasem használták fel, és a jövőben sem fogják felhasználni terrorakciók megszervezésére. Ugyanakkor a múltban Havanna többször javasolta Washingtonnak, hogy működjenek együtt a terrorizmus elleni harcban, de – mint ahogy legutóbb 2009 júliusában is – az amerikai fél még csak válaszra sem méltatta a kubai kezdeményezéseket – mutatott rá Castro.

Címkékterrorizmus