Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chávez már a Kolumbia elleni háborúra készül

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 7. 8:10

Venezuela mozgósította hadseregét és kilencezer katonát vezényelt a kolumbiai határra. Hugo Chávez szerint készülniük kell a háborúra. Kolumbia azonban nem akar katonai szembenállást, a FARC szélsőséges baloldali szervezet elleni hajtóvadászatot azonban folytatják.

Északról kilencezer venezuelai, délről háromezer ecuadori katona fogta közre Kolumbiát. Szomszédai szerint Kolumbiának nem lett volna joga katonáit Ecuadorba küldeni, hogy végezzenek egy kolumbiai lázadóvezérrel. Igaz, Venezuela és Ecuador szocialista vezetői eddig is kiálltak a baloldali FARC mellett. Békét szeretnénk, de ha szomszédaink arra kényszerítenek, akkor háború lesz. Készítettünk egy listát a kolumbiai vállalatokról, és amelyiket megéri, államosítjuk, a többit bezáratjuk. Nekünk is vannak beruházásaink Venezuelában, ezeket el kell adni – közölte Hugo Chávez.

A venezuelai elnöknél azért telt be a pohár, mert Kolumbia feljelentette népirtás támogatása miatt. Kolumbia szerint Chavez 300 millió dollárt és 50 kiló uránt adott a FARC-nak, Ecuador pedig menedéket adott a terroristáknak.

Utasítottuk a hadsereget, hogy egyetlen katona se menjen a határ közelébe. Ezzel azt akarjuk üzenni, hogy tiszteletben tartjuk Ecuador és Venezuela szuverenitását és nem akarunk háborút – mondta a kolumbiai védelmi miniszter, Juan Manuel Santos.

A FARC vezetőjének kivégzése Franciaországot is bosszantja. Õk közvetítettek ugyanis a FARC által fogva tartott túszok kiszabadításában, amire most nem sok esély maradt. Kolumbiának mégsem kell külföldi megtorlástól tartania, a FARC elleni harcot ugyanis Amerika pénzeli.

Címkékjog