Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Digitális örökségvédelem

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. október 12. 8:07

A digitális örökségvédelem fontossága és lehetőségei címmel rendezett szakmai workshopot a HM Katonai Örökség Főosztály október 9-én a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében.

20241009_Digitális örökségvédelem_SZL (1)

Horváth Tamás, a HM Katonai Örökség Főosztály vezetője megnyitójában feltette a kérdést: „Mindannyian sok időt töltünk az online térben, az interneten keresztül érintkezünk sokszor családtagjainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal, miért is ne érintkezhetnénk saját katonai hagyományainkkal és örökségünkkel, értékeinkkel is ily módon?” A főosztályvezető hangsúlyozta: a rendezvény célja az volt, hogy a digitalizációban és a digitális tartalomgyártásban való lehetőségeket felmérve megvizsgálja a klasszikus, az örökségvédelem területén már használt metódusok bővítésének alternatíváit. Annak megtalálása, hogy a digitalizált társadalomban egy ennyire egyedi téma, mint a mindenkori katonai örökség ápolása és tovább örökítése hogyan is oldható meg, nehéz feladat elé állítja a tárca szakembereit. Horváth Tamás szerint éppen ezért fontos, hogy a főosztály lehetőséget és platformot teremtett az egyes szakterületek közötti eszme- és tapasztalatcserére.

A szimpózium előadói a digitalizációban és az internetes tartalomgyártásban rejlő lehetőségekre hívták fel a figyelmet saját szakterületük és szakmai tapasztalataik szempontjából. Dr. Lóderer Balázs százados, a HVK Vezérkari Iroda munkatársa az adatelemzés fontosságáról, az adatgyűjtés módszereiről szólt a digitalizáció nyújtotta lehetőségek kihasználásában. Illés Roland, a HM Katonai Örökség Főosztály szakreferense a digitális technológiában rejlő lehetőségeket, mint a hagyományőrzés új perspektíváit elemezte a fiatal generáció megszólítása szempontjából. Dr. Stohl Róbert őrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság képviseletében a Digitális Tudástár tevékenységéről és működési elveiről beszélt előadásában. Szűcs László, a HM Zrínyi Nkft. kommunikációs igazgatóhelyettese pedig a közösségi médiafelületek és a tartalomkészítés sajátosságairól tartott előadást a katonai örökségvédelem szemszögéből.

20241009_Digitális örökségvédelem_SZL (7)

Az előadók mellett a rendezvényre meghívást kaptak – többek között – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet, az MH Kiberműveleti Parancsnokság, a HVK Képességfejlesztési Iroda és a HVK Kiképzési Csoportfőnökség vezetői, munkatársai.

A résztvevők eszmecserét folytattak arról, hogyan és mit is tehet a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közösen azért, hogy még inkább felszínre kerüljenek, majd a jelen tartalomfogyasztási szokásain keresztül még elérhetőbbé váljanak történelmünk kincsei minden érdeklődő számára. Digitális tartalom nélkül a társadalom nem találkozhat azon szakemberek munkásságának eredményével, akik nélkül szegényebb lenne a magyar katonai örökségről rendelkezésre álló tudásanyag, ugyanakkor a szerzők tevékenysége, illetve az érdeklődők információ- és tudáséhsége nélkül a katonai örökségápolás csak egy absztrakt fogalom lenne. A szakterületek együttműködésével azonban érdekes, informatív és széleskörben kedvelt digitális tartalomtípusok és adatbázis-központok születhetnek.