Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dr. Simicskó István: a cél az, hogy gyermekeink szeressék hazájukat

Szöveg: Honvédelmi Sportszövetség |  2020. október 2. 7:17

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke nyitotta meg a Szemere Miklós Vetélkedő döntő megmérettetését szeptember 30-án. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénájában az iskolások mind fizikai, mind elméleti kihívásokban is próbára tehették magukat.

Szemere_Miklós_Vetélkedő (1)

„A Szemere Miklós Program célja az, hogy gyermekeinknek egy egészséges nemzettudatot adjunk, hogy szeressék a hazájukat, kötődjenek a szülőföldjükhöz” – húzta alá dr. Simicskó István. A Honvédelmi Sportszövetség (HS) elnöke emlékeztetett arra, hogy a program névadója, az egykori országgyűlési képviselő a XIX. és XX. század fordulóján nagyon sokat tett az akkori fiatalság hazafias és honvédelmi neveléséért.

Kiemelte, hogy Szemere Miklós az első lövőházat saját birtokán hozta létre azzal az üzenettel, amely az egykori épület bejáratán is állt: „Építettem a magyar ifjúságnak, hogy tanulja megvédeni a hazát. Ez egy fontos jelmondat volt és a mai napig fontos ez mindannyiunk számára, mert a hazát bármikor fenyegetheti valamilyen veszély. Ahogy Kossuth Lajos fogalmazott, a haza védelme márpedig mindennapi szolgálat. Mindenkinek, aki e hazában született, oda kell figyelnie, hogy megóvjuk gyermekeink, unokáink számára.”

Szemere_Miklós_Vetélkedő (2)

A program részét képező vetélkedő több fordulóból állt, amelynek döntőjére eredetileg még a tavasz folyamán került volna sor, ám a koronavírus-járvány miatt csak szeptember 30-án mérkőzhettek meg egymással azon iskolák diákjai, akik a döntőbe jutottak. „Bízom benne, hogy a döntő szellemi, fizikai erőpróbáinak köszönhetően a gyerekek többé, erősebbé, jobbá válnak. Ez fontos dolog, hiszen közös érdekünk, hogy a jövő nemzedéke milyen értékekkel fog rendelkezni és hogyan tudják azokat megőrizni a globalizáció felgyorsult világában.”

A nem mindennapi rendezvénynek otthont adó Ludovika Arénába a vetélkedő korábbi fordulóinak legjobbjai juthattak el, akik példásan remekeltek a magyar vonatkozású történelmi, irodalmi, kulturális, természetismereti, földrajzi, tudományos és sport témájú tudáspróbákon.

Szemere_Miklós_Vetélkedő (3)

A hungarikumok ismeretéről tanúbizonyságot nyújtó első sikerek azonban még nem jelentettek biztos győzelmet a döntőben, hiszen a verseny szervezői számos izgalmas fizikai és elméleti kihívást tartogattak a diákok részére. Ilyen volt például az akadálypálya, vívás, tájékozódási futás és a lézercéllövészet, valamint az agytekervényeket megmozgató tesztsor is. A legjobb iskolák és versenyzőik ráadásul értékes díjakban, jutalmakban részesültek, amit dr. Simicskó István, a HS elnöke és dr. Nébald György, a HS alelnöke adott át.

Azok, akik már maguk mögött tudhatták a különböző versenyszámokat, aktív pihenés gyanánt kipróbálhatták a Honvédelmi Sportszövetség diákprogramjának bemutató foglalkozásait, mint például az autóverseny-szimulátort, illetve egy modell tank irányítását is.

Szemere_Miklós_Vetélkedő (4)

Dr. Simicskó István beszédében utalt arra: nem titkolt szándék a programot, illetve azon belül is a vetélkedőt hagyománnyá tenni, hogy évről évre megmérkőzhessenek egymással a nemzettudatot és nemzeti közösségépítést fontosnak tartó iskolák diákjai. Mint kiderült, erre hatalmas igény van a tanintézetek és az ifjúság részéről is.

Kis Mihály, az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója a Honvédelmi Sportszövetség érdeklődésére elmondta: oktatási intézményüket testben, lélekben és szellemben is olyan egyűvé tartozás jellemzi, amely rendkívül fontos az ott tanuló diákoknak. „A sportnak a közösségre nevelő jellegét a mai döntőben is megélhettük. Örömmel láttam, hogy nem csak a motoros, de a szellemi képességeket is felmérték, próbára tették. Egyértelmű, hogy mind az iskolánk, mind a Szemere Miklós Program célkitűzései azonosak. Ezt a programot bővíteni kell” – fogalmazott. Hozzátette, komoly lehetőségeket lát egy esetleges együttműködési megállapodásban is, amely az iskola és a Honvédelmi Sportszövetség között köttetne.

Szemere_Miklós_Vetélkedő (5)