Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hét Győrben - honvédelmi tábor a rakétaezrednél

Szöveg: Vörös István főhadnagy | Fotó: Cservenák Viktória őrvezető és a szerző |  2022. augusztus 16. 7:19

Az idei honvédelmi tábor második turnusa augusztus 8-án kezdődött Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél. A nagy érdeklődésre való tekintettel - maximális létszámmal - 26 fiatal részvételével indult a táborhét.

1 (3)

A beérkezés

A júliusi táborhoz hasonlóan a program ezúttal is a beöltözéssel kezdődött, majd munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatáson vettek részt a fiatalok. A délelőtti órákban emellett alaki foglalkozáson vettek részt és a haditechnikai parkot is megtekintették. Délután már alakzatban vonultak a táborlakók, majd Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes köszöntőjét hallgathatták meg, amit testnevelés és egészségügyi foglalkozás követett. Az első nap a korábbi táborélmények felelevenítésével zárult. 

 

Harcos kedd

Komoly foglalkozások, nagy odafigyelés mellett végrehajtott gyakorlatok, majd szóbeli felelet. Így telt a tábor második napja. A program az alakulatnál rendszeresített kézifegyverek bemutatásával kezdődőtt. A foglalkozáson szó esett a röppálya elemeiről, a lövedékre ható erőkről, szóba kerültek a milliméter pontosságú technikai adatok is.  „Lazításként” alaki foglalatkozás várt a táborlakókra, de természetesen a napi testnevelés sem maradhatott ki a programok közül.  A „Jó tanuló, jó sportoló” tiszteletbeli címet az egésznapos teljesítménye alapján minden táborozó kiérdemelte.

1 (7)

Katonás kavalkád

A Magyar Honvédségben számos fegyvernem és szakcsapat található - ebbe a változatos kavalkádba nyerhettek bepillantást a gyermekek szerdán. A vegyivédelmi ismeretek részeként megismerkedtek az egyéni védőeszközök szerepével, jelentőségével és használatával. A logisztikai ismeretek kapcsán gyakorlati, játékos feladatsorra került sor - többek között - egy 63M sátrat kellett felépíteniük. Tovább bővítették tudásukat a műszaki ismeretek témakörben is: álcázási technikai előadás hallgattak, majd tudásukat rögtön ki is próbálhatták. A sort az egészségügyi ismeretek témakör zárta, ön- és kölcsönös elsősegélynyújtás foglalkozáson gyakorolhattak a fiatalok. A nap mozgalmas s egyben utazós részében kerekes és lánctalpas gépjármű-technikai ismeretek után a gyakorlótérre utaztak az eszközökkel a fiatalok. Az estét bátorságpróbával kezdték, ami éjszakai járőrözéssel zárult. Feladataikat a hold fénye mellett oldották meg, a félhomály csak növelte izgatottságukat és bátorságukat.

Eskü és egyéb kiképzések 

Pénteken - a napi foglalkozások mellett - egy olyan programon is részt vehettek a táborozók, ami többnyire csak meghívott vendégeknek adatik meg. A Pálffy Miklós laktanyában július eleje óta zajló alapkiképzésbe nyertek betekintést, majd az alakulótéren tartott ünnepélyes eskütételt is megnézhették. Ezt követte a közelharc, majd harcászati foglalkozás, valamint egészségügyi és vegyivédelmi képzéseken is részt vettek. Megismerkedtek a köd- és füstképző anyagokkal, majd gyakorolták az újraélesztést. A délutánt térképészeti ismeretekkel és testneveléssel zárták.

1 (19)

Mosolygós búcsú

A tábor utolsó napja nem a búcsúzásról szólt. A táboroztatók a legjobban teljesítő táborlakónak járó barettért hosszú névsort állítottak össze. A gyerekek egész héten pontokat gyűjtöttek, de a pénteki csapatversengés során mindenki még jobban odatette magát, hogy javítson addigi eredményén. Az előző napok ismeretanyagából összeállított elméleti és gyakorlati feladatsorokkal birkóztak meg a versenyzők. A fiataloknak mind műszaki és logisztikai, mind egészségügyi és vegyivédelmi területen is bizonyítaniuk kellett felkészültségüket, testnevelésből pedig minden erejüket megfeszítve küzdöttek. A tábor ünnepélyes zárását ebéd után tartották, ahol a díjazottak megkapták méltán megérdemelt kitüntetésüket. A „fődíjat”, a skarlátpiros barettsapkát Bedő Szabina vehette át.